Villamos mozdonyokat mutatott be a MÁV

A MÁV Csoport bemutatta a 25 darab TRAXX villamos mozdony első, elkészült példányát. A mozdonyok beszerzése jelentős lépés a MÁV Csoport, azon belül a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. járműparkjának korszerűsítésében.

A mozdonyok beszerzése nem igényel többlet állami szerepvállalást, mivel a TRAXX mozdonyok a kiöregedő V43-as mozdonyokkal összevetve alacsonyabb üzemeltetési költségeik révén kitermelik saját finanszírozásuk költségeit.

Az alacsonyabb üzemeltetési költség részben az alacsonyabb fogyasztásnak köszönhető: a TRAXX mozdonyok intenzívebb gyorsítóképességüknek köszönhetően összességében takarékosabb üzeműek, továbbá fékezéskor a keletkező elektromos energiát a felsővezetékbe táplálják vissza.

A jelenlegi mozdonyparknál nagyságrendekkel magasabb műszaki színvonalú TRAXX mozdony beszerzésével nem csak a szolgáltatási színvonal nő, hanem a MÁV Csoport, azon belül a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. vontatási állományában fokozatosan lecserélhetővé válhatnak az életciklusuk utolsó fázisába érkezett V43-as mozdonyok.

A MÁV korszerűsítési koncepciójának célja, hogy fokozatosan megújítsa magas átlagéletkorú járműparkját, ezért a vasúttársaságnak középtávon minimum 100-120 darab korszerű villamos mozdony beszerzésére van szüksége.

A vasúttársaság 2007 novemberében írt ki közbeszerzési eljárást, amelyre három társaságtól érkezett ajánlat, azonban érvényes részvételi jelentkezést csak a Bombardier Transportation GmbH nyújtott be. Ezt követően már 2008 januárjában megkezdődhettek a műszaki és kereskedelmi tárgyalások a 25 + 25 darab kétáramú TRAXX mozdony beszerzésének szerződéskötésére. A szállítói szerződés aláírására 2008 novemberében, összesen 79,5 millió euró összegben került sor.

A projekt a szerződésben meghatározott ütemterv szerint halad, 2010 szeptember közepén az első két mozdony üzembe helyezési próbája sikeresen megtörtént, az első 25 darab TRAXX mozdony szállítása 2011-től havi ütemezéssel, folyamatosan történik, és várhatóan 2012 elejére fejeződik be. A MÁV Csoport részére az Alapító egyelőre 25 darab mozdony beszerzését engedélyezte.