Több magyar beszállítót szeretne a Siemens csoport

Budapest, 2010. november 16., kedd (MTI)

A Siemens csoport a korábbinál is nagyobb szerepet szán a magyarországi beszállítóknak, elsősorban a kis- és közepes vállalkozásoknak – mondta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A nyáron kinevezett új elnök-vezérigazgató elmondta: áttekintette a vállalat működését, s ezt követően kitűzték a célokat.

Kifejtette, cége nem a gyors növekedést célozza meg, hanem azt, hogy a csoport értéket teremtsen, egészségesen fejlődjön, s a Siemens pozíciója fokozatosan megerősödjön az országban és a régióban. Ezt a célt szolgálja az együttműködés erősítése a vállalatcsoporton belül, a partnerekkel, a beszállítókkal és a megrendelőkkel, illetve tágabb értelemben a cég egész külső környezetével.

A csoport arra számít, hogy az októberben indult 2010-2011-es üzleti évben elindulhatnak azok a nagy állami fejlesztési projektek, amelyekben a Siemens, technológiai tapasztalata és szakértelme folytán, hagyományosan fontos szereplő – mondta a vezérigazgató.

Az állami megrendelések és az exportteljesítmény stabil növekedése a Siemens magyar beszállítóira is hat, hiszen a cég legtöbb projektjében már ma is 50 százalék körüli a magyar beszállítók aránya, s ez elérheti a 70 százalékot is.

“Ha nekünk jól megy, az a cég hazai üzleti környezetére is kedvező hatással lesz” – jelentette ki az elnök-vezérigazgató.

Dale A. Martin úgy fogalmazott, hogy a cég minden tekintetben “rendes” módszerekkel kívánja elérni céljait. “Ez a fogalom egyaránt magába foglalja a tisztességes piaci versenyt és az etikus üzleti magatartást, valamint a környezetterhelés csökkentését elősegítő, megbízható minőségű technológiát” – fejtette ki.

Elmondta azt is, hogy a magyarországi Siemens-gyárak legnagyobb vevője továbbra is az anyavállalat Siemens AG, amely az utóbbi időben jó eredményeket közölt a piacokkal. Így nemcsak az állami megrendelések fellendülésére lehet számítani, hanem a németországi Siemensbe irányuló kivitel is növekedésnek indulhat.

A szeptember végén véget ért üzleti évben a csoport forgalma 89,7 milliárd forint, adózott eredménye pedig 4,04 milliárd forint volt. Egy évvel korábban a bevétel 84,7 milliárd forintot, a nyereség pedig 4,75 milliárd forintot tett ki.

A bevétel mintegy felét a belföldi forgalom, másik felét az export teszi ki.

Az új megrendelések állománya a tavalyi üzleti évben 79,3 milliárd forintot ért el a tavaly előtti 89,6 milliárd forint után: az egy évvel ezelőtti számokban benne van a gönyűi erőmű megaprojektje, így ezt az egyszeri hatást leszámítva stabilitást mutat a cég rendelésállománya.

Az ipar, az energia és az egészségügy területén működő 1.857 alkalmazottat foglalkoztató csoport összes beruházása 12,5 milliárd forint volt 2008 és 2010 között.

Az elnök-vezérigazgató közölte, a csoport 100 új munkatársat keres.

A vezérigazgató bejelentette, hogy a Siemens AG nemzetközi stratégiájának megfelelően Magyarországon is integrálják a termelő vállalatokat: ennek megfelelően a Siemens Erőműtechnika Kft. és a Siemens Transzformátor Kft. egyesül a Siemens Zrt.-vel. A társaság áttekinthetőbb üzleti modellt, a szinergiák jobb kihasználását és a munkahelyek megőrzését is biztosító stabilitás fenntartását tűzte ki az átalakítás céljaként.

Hirdetés