Az Auchan 20,5 millió forintos büntetést kapott

Budapest, 2010. november 22., hétfő (MTI)

Beszerzési ár alatt forgalmazott importból származó, 1,5 százalékos cseh UHT-tejeket az Auchan, ezért az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MgSzH) 20,5 millió forintos büntetést szabott ki az üzletláncra – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn az MTI-vel.

A beszerzési ár alatti értékesítést az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény tiltja. A jogszabály szerint a kereskedők az élelmiszereket nem adhatják olcsóbban, mint amennyiért azokat vették.

Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy egyes import termékek 115-145 forintos literenkénti árakon kerültek a polcokra, miközben a hazai UHT-tejek normális árviszonyok mellett 170-180 forintnál olcsóbban nem jelenhetnek meg a kiskereskedelemben – olvasható a közleményben.

Az Auchan Magyarország Kft. és a Tesco Global Zrt. ellen a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács még szeptemberben tett bejelentést beszerzési ár alatti értékesítés gyanúja miatt.

Az Auchan már befizette a büntetést.

A Tesco esetében a vizsgálat még tart, és várhatóan december elején fejeződik be, addig az MgSzH az eljárásról nem közöl részleteket.