Tizenhat éves csúcson a brit feldolgozóipari BMI

London, 2010. december 1., szerda (MTI/Dow Jones)

Az elmúlt tizenhat évben tapasztalt legnagyobb mértékkel bővült a brit feldolgozóipar novemberben, köszönhetően a kibocsátás jelentős növekedésének, az új megrendeléseknek, valamint a munkahelyteremtésnek.

A feldolgozóipari beszerzési menedzser index (PMI) értéke 58,0 pont volt novemberben az októberi 55,4-et követően – jelentette szerdán a Markit, valamint a CIPS. A Dow Jones hírügynökség által korábban megkérdezett elemzők 54,7 pontot, azaz visszaesést jósoltak. A mutató 50 feletti értékei növekedést, míg 50-nél alacsonyabb értékei zsugorodást jeleznek a szektorban.

A jelentést készítő intézet vezérigazgatója szerint a novemberi adat “előrehozott karácsonyi ajándékként értékelhető a brit feldolgozóipari szereplők szempontjából, különösen a munkahelyteremtés magas üteme jelent jó hírt. A megrendelések számának növekedése, illetve az ebből következő erősödő értékesítési tevékenység a kilábalás és a növekvő piaci bizalom jelének tekinthető”.

A következő évben azonban várhatóan csökken a lendület, ugyanis ekkor lépnek érvénybe a kormány adóemelései, valamint a vállalatok is szigorúbb költséggazdálkodásra törekedhetnek. A csökkenő elkölthető jövedelem a belső kereslet mérséklődéséhez vezethet.

Az árak növekedése is aggodalmat kelthet, ugyanis novemberben ismét nőttek a nyersanyagok világpiaci árai, s ezt az árváltozást a termelők nem tudták áthárítani a fogyasztókra.

Mindezek ellenére bizalomra ad okot, hogy jelentős mértékben nőtt az exportkereslet, mind az EU irányából, mind a tengeren túlról (USA, Kína, India).

Hirdetés