Nőtt az amerikai szolgáltatási beszerzési menedzser index decemberben

Washington, 2011. január 5., szerda (MTI/Dow Jones/Reuters)

Decemberben 57,1 pontra emelkedett az Egyesült Államok szolgáltatási beszerzési menedzser indexe – jelentette szerdán az amerikai beszerzési menedzser intézet (ISM).

Az elemzők 55,7 pontra várták a mutatót a novemberi 55,0 pont után. A decemberi adat a leggyorsabb bővülést mutatja a 2006 májusában mért 57,2 óta. Az index foglalkoztatottsági összetevője eközben romlott, a novemberi 52,7-ről 50,5-re, miközben az új megrendeléseké 57,7-ről 63,0-ra ugrott.

Hirdetés

Sean Incremona, a New York-i 4cast elemzője elmondta: jól teljesítettek az index összetevői. Az üzleti tevékenység és az új megrendelések is pozitív tartományban vannak, ám kissé váratlanul hatott a foglalkoztatottsági mutató gyengébb szintje, főleg az ADP szerdán nyilvánosságra hozott adatainak tükrében – értékelt az elemző.

Steve Goldman, a Weeden & Co elemzője kiemelte, hogy ismét egy vártnál kedvezőbb adat látott napvilágot. Nagyon sokan növekedésre játszottak eddig is a piacokon, így a mostani adat bejelentése nem volt nagyobb hatással az árfolyamokra – tette hozzá.

Az adat nyilvánosságra kerülése után a dollár tartotta erősödését, a kötvény-, illetve részvénypiacok pedig stagnáltak.

Az index 50 pont feletti értékei bővülést jeleznek, ez alatt csökken az ágazat teljesítménye. A szolgáltatási ágazat az Egyesült Államok gazdaságának 80 százalékát teszi ki.