Új közbeszerzési gyakorlat a MÁV-nál

Budapest, 2011. január 21., péntek (MTI)

Bár a MÁV közbeszerzési kiírásai a legkülönfélébb területeken adnának lehetőséget a kis- és középvállalkozások (kkv) bevonására, a tendereken alig akad jelentkező, ezért Szarvas Ferenc, a társaság vezérigazgatója levélben kérte a magyar cégeket: tegyenek javaslatot arra, miként lehetne minél több vállalkozást bevonni a MÁV-csoport éves szinten 80 milliárdos beszerzéseibe – írta a Magyar Nemzet pénteken, a birtokába került levélre hivatkozva.

A lap szerint a vezérigazgató magyar vállalkozókhoz és vállalkozói szövetségekhez fordul a nyílt levéllel, amelyben egyebek mellett azt írja: a közösségi közlekedés átalakításának részeként hozzáláttak “a vasúttársaság hatékony működését akadályozó problémák feltárásához, a MÁV beszerzési politikájának és gyakorlatának új alapokra helyezéséhez”. Szarvas Ferenc szerint a MÁV beszerzésein indokolatlanul alacsony a részvétel, ezért nem alakul ki igazi verseny, s a cég nem lehet biztos abban, hogy a legjobb terméket vagy szolgáltatást kapja.

Hirdetés

A Magyar Nemzet birtokába került levélben a vasúttársaság vezetője arra kéri a magyar vállalkozásokat, osszák meg a MÁV-val a közbeszerzéseivel kapcsolatos tapasztalataikat, esetleges távolmaradásuk okát, és tegyenek javaslatokat a jövőre vonatkozóan.

Szarvas Ferenc vezérigazgató nyílt levele

Nyílt levél a magyar vállalkozókhoz és vállalkozói szövetségekhez

Tisztelt Cégvezetők!

A közösségi közlekedés átalakításának részeként hozzáláttunk a nemzeti vasúttársaság hatékony működését akadályozó problémák feltárásához, a MÁV beszerzési politikájának és gyakorlatának új alapokra helyezéséhez. Érintettségük és tapasztalataik alapján arra kérem Önöket, hogy vegyenek részt ebben a munkában.

A nemzeti vasúttársaság évente több száz nyílt közbeszerzési eljárást hirdet, amelyek a legkülönfélébb területen adnak lehetőséget kis és közepes vállalkozások bevonására. Közbeszerzéseinken és professzionális elektronikus árlejtési rendszerünkön keresztül nagyszámú ajánlatot vagyunk képesek egyszerre fogadni, egyúttal a beszerzések jelentős részében élénk verseny eredményeként a nyertes ajánlattevővel szerződni. Tapasztalataink szerint azonban, felhívásainkra sok esetben alig akad jelentkező. Az esetenként indokolatlanul alacsony részvétel következtében nem alakul ki igazi versenyhelyzet, így nem lehetünk biztosak abban, hogy a legjobb terméket vagy szolgáltatást kapjuk.

A MÁV gazdasági és morális megújulása nem képzelhető el a beszerzések racionalizálása nélkül. Jelenleg is vizsgáljuk, miért nem keltik fel a közbeszerzési eljárások a vállalkozók érdeklődését, de ennek feltételezhetően vannak olyan okai is, amelyeket leginkább Önök ismernek. Ezért kérem, osszák meg velünk a MÁV Csoport által kiírt közbeszerzésekkel kapcsolatos eddigi tapasztalataikat, esetleges távolmaradásuk hátterét, írják meg számunkra véleményüket, javaslataikat, döntésük indokait!

Meggyőződésem, közös érdekünk, hogy a nemzeti vasúttársaság beszerzéseiben minél többen vehessenek részt, ezért szeretnénk új fejezetet nyitni a vállalkozók és a MÁV vezetése közötti együttműködésben. Észrevételeiket és javaslataikat kérem, küldjék el nekünk http://www.mav.hu/mav/beszerzes.php oldalon, a „Beszállítói javaslatok” menüpontban, vagy az ott található postacímre.

Ígérjük, hogy az Önök felvetései, és ezekre alapuló vizsgálataink alapján születő tanulságokat közzé fogjuk tenni, hogy a nemzeti vasúttársaság átfogó modernizálását tiszta lappal, új alapokra helyezett beszállítói együttműködéssel kezdjük meg.”

Köszönettel:

Szarvas Ferenc
Elnök-vezérigazgató