Januárban javult az euróövezeti beszerzési index

London, 2011. január 24., hétfő (MTI/Dow Jones/Reuters)

A felülvizsgált decemberi 55,5 ponthoz képest januárra 56,3 pontra emelkedett az euróövezet előzetes összetett beszerzési menedzser mutatója – közölte a londoni Markit gazdasági kutató intézet hétfőn.

Elemzők romlásra, 55,2 pontra számítottak.

Hirdetés

Az üzleti hangulat mutatója 39 havi csúcsra, 55,4 pontra szökött a decemberi 53,9-ről.

A szolgáltatási szektorra vonatkozó előzetes januári mutató 55,2 volt a decemberi 54,2 pontot követően, ami meghaladja az elemzők által várt 54,3 pontot. Az ipari termelés beszerzési menedzser indexe valamivel gyengébb, a decemberi 57,1 után 56,9 volt az euróövezetben.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza az intézet közleményében úgy értékelte, hogy a januári adatok nagyjából 0,7 százalékos első negyedéves gazdasági növekedésnek felelnek meg. Ám figyelmeztetett: az erős számok ellenére kevés jel mutatkozik arra, hogy az eurózóna perifériájához tartozó országok vállalatai, mint az írek vagy a spanyolok utolérnék német vagy francia társaikat.

A felmérés foglalkoztatási mutatója három havi mélypontra, a decemberi 52,5 pontról 52,1 pontra esett a januárra vonatkozó előzetes adatok szerint. “A foglalkoztatottak száma ismét csökkent a két nagy országon kívül, különösen a szolgáltatási szektorban, amit jobban érintenek a költségvetési megszorítások.” – fogalmazott Williamson.

Az ipari alapanyagok árindexe 79,8 pontra ugrott az előző havi 74,1 pontról, miközben az elmúlt héten az Európai Központi Bank tisztségviselői rendre az inflációs kockázatokra hívták fel a figyelmet. A Markitnak válaszoló vállalatok a növekvő energia-, élelmiszer- és fémárakat hangsúlyozták.

A Markit gazdaságkutató cég több ezer menedzsert kérdez meg, amikor elkészíti a mutatót, amely 50 pont fölött a gazdaság élénkülését, az alatt visszaesését jelzi.