Robusztus világgazdasági növekedés kezdődött

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. február 4., péntek (MTI)

Széles bázisú, robusztus ütemű növekedés kezdődött a világgazdaságban – állapította meg pénteken az egyik vezető befektetési csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzőmenedzser-index (PMI) alapján, amely csaknem ötéves csúcson van. Elemzők szerint a világgazdasági növekedés forrása egyre inkább a feltörekvő térség, elsősorban is Ázsia.

A JP Morgan bankcsoport, amely minden hónapban közzéteszi a világgazdaság egészére kivetített, a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból képzett saját, összesített beszerzőmenedzser-indexét, a múlt hónapról kiadott pénteki kimutatásában közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató januárban 58,3 pontra emelkedett a decemberi 57,0-ről.

A ház szerint ez 2006 áprilisa óta a legmagasabb érték, és 4 százalékos – vásárlóerő-paritáson mérve 5 százalékos – éves szintre vetített világgazdasági növekedési ütemnek felel meg a jelen negyedévben. Ez az ütem több mint egy százalékponttal magasabb a hosszú távú adatsorok alapján számolt, még nem inflációs jellegű trendnövekedésnél – áll a JP Morgan pénteki londoni elemzésében.

A ház szakelemzői szerint az átfogó indexen belül különösen kirívó a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektor új megrendelés-állományának értéknövekedését mérő részindexek meredek emelkedése. Az új megrendelések összesített részindexe mindkét ágazat e mutatójának figyelembe vételével 58,7 volt a múlt hónapban a decemberi 56,4 után. Külön-külön számolva, a globális gyáripar saját új megrendelési részmutatója 56,4-ről 59,8-ra, a szolgáltatásoké szintén 56,4-ről 58,3-ra emelkedett januárban.

A JP Morgan elemzői kiemelik, hogy e két részmutató 2003 vége óta nem növekedett ilyen mértékben, és akkor a világgazdaság éves szintre kivetített növekedési üteme meghaladta az 5 százalékot.

A ház szakértői a mostani PMI-kimutatáshoz fűzött elemzésükben hangsúlyozzák ugyan, hogy a fejlett piacok gazdasági aktivitását visszahúzó strukturális és költségvetési tényezők miatt ezúttal nem jósolnak ilyen éves kilábalási ütemet, hozzátették azonban, hogy a jelenlegi környezetben – amelyet mind a globális feldolgozószektorban, mind a szolgáltatási szférában széles bázisú teljesítménybővülés jellemez – “nem szabad alábecsülni a robusztus növekedés lehetőségét”.

Más nagy londoni házak is viszonylag derűlátó globális növekedési előrejelzéseket tartanak érvényben az idei évre.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza – februári prognózisában a vártnál jobb amerikai és euróövezeti gazdasági teljesítmény hatására jelentősen javította a két gazdasági erőcentrumra, és ezzel együtt a világgazdaság egészére szóló növekedési becslését.

A cég 2,7 százalékra emelte az amerikai gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését az előző prognózisában szereplő 2,2 százalékról, az euróövezetben pedig jelenleg 1,5 százalékos éves növekedést vár 2011 egészére a múlt hónapban jósolt 0,9 százalék helyett.

Az EIU londoni szakelemzői ennek együttes hatásaként az előző előrejelzésben szereplő 3,8 százalékról 4,0 százalékra emelték a világgazdaság egészére adott – vásárlóerő-paritáson számolt – idei növekedési prognózisukat.

Szakértői előrejelzések szerint a globális növekedés egyre nagyobb mértékben a feltörekvő térségi gazdaságoktól, mindenekelőtt Ázsiától, ezen belül is Kínától függ.

A JP Morgan erről szóló, nemrégiben közzétett átfogó londoni elemzése szerint a felzárkózó piaci térség egésze a globális éves GDP-értéknek egyelőre csak a harmadát adja, a GDP-érték növekedéséhez azonban ez az országcsoport már többel járul hozzá, mint a fejlett ipari térség.

A cég becslése szerint a tavalyi egész éves világgazdasági összkibocsátás értéknövekedésének egyedül a kínai gazdaság hozzávetőleg a 30 százalékát adta, az ázsiai gazdaságok együttes hozzájárulása 45 százalék volt.

Az Egyesült Államok ugyanakkor 24 százalékkal, az euróövezet pedig mindössze 13 százalékkal részesedett a globális GDP-érték tavalyi bővüléséből – áll a JP Morgan elemzésében.

A felzárkózó térség súlya azonban a világgazdaság összteljesítményén – vagyis nemcsak annak növekedésén – belül is ütemesen emelkedik. A JP Morgan kimutatása szerint tíz éve ez a térség a globális GDP-érték 20 százalékát adta, részaránya azóta 33 százalékra nőtt, és a cég londoni elemzői azzal számolnak, hogy 2017-re a feltörekvő országcsoport adja a világgazdaság teljesítményének felét.