Lekörözte a nyugati versenytársakat a legnagyobb kínai számítógépgyártó

Peking, 2011. február 17., csütörtök (MTI/Dow Jones)

Lekörözte a nyugati versenytársakat a tavalyi utolsó negyedévben a Lenovo; a legnagyobb kínai számítógépgyártó az amerikai Hewlett-Packardnál (HP), a Dellnél és az Acernél is nagyobb mértékben növelte forgalmát.

A társaság csütörtöki jelentése szerint az adózott nyereség 99,65 millió dollár volt 2010 utolsó három hónapjában, 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bevétel 22 százalékkal 5,81 milliárd dollárra nőtt. A kínai cég így két éve a legjobb negyedévet zárta.

A számítógépgyártók világrangsorában a negyedik helyen álló társaság 9,48 millió számítógépet (PC) adott el, 21,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A Gartner informatikai piackutató cég adatai alapján a növekedés mértéke messze meghaladja a globális PC-piac 3,1 százalékos bővülését, és az első három helyezett – a HP, az Acer és a Dell – növekedési ütemét is.

Az úgynevezett nyereséghányad – profit margin, vagyis az árbevételnek az a része, amely profittá válik – 2,2 százalékra nőtt a harmadik negyedévi 1,9 százalékról. Az ágazatban jellemzően alacsony nyereséghányad arra ösztönzi a cégeket, hogy új területekre is belépjenek és szövetségeket kössenek, akár a versenytársakkal is. Így tesz a Lenovo is, tavaly májusban például a LePhone nevű készülékkel belépett az okostelefonok piacára, az év végén pedig közös vállalatot alapított a NEC nevű japán PC-gyártóval.

A Lenovo 2005-ben lépett elő globális szereplővé, az amerikai IBM PC-gyártó üzletágának felvásárlásával.

- H I R D E T É S -