Várakozáson felül javult februárban az euróövezeti beszerzési index

London, 2011. február 21., hétfő (MTI/Reuters)

A felülvizsgált januári 57,0 ponthoz képest februárra 58,4 pontra, 2006. júliusa óta nem látott szintre emelkedett az euróövezet előzetes összetett beszerzési menedzser mutatója – közölte a londoni Markit gazdaságkutató intézet hétfőn.

Elemzők 56,9 pontra számítottak.

Hirdetés

A szolgáltatási szektorra vonatkozó előzetes februári mutató 57,2 volt a januári 55,9 pontot követően, ami meghaladja az elemzők
által várt 56,0 pontot. Az ipari termelés beszerzési menedzser indexe 11 éves csúcs közelébe lépett, a januári 57,3 után 59,0 volt az
eurózónában.

“Az ipari termelés erőteljesen fejlődik. A szolgáltatások némiképp lemaradtak, de ez csak azt jelzi, hogy milyen elképesztő az ipari termelés bővülési üteme” – értékelte az adatokat Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza az intézet közleményében.

A hétfőn korábban nyilvánosságra hozott francia és német adatokról szólva Williamson elmondta: a különbség csökken a két ország között, ahogy az euróövezet többi tagállamához képest is kisebb az eltérés. A két államon kívüli ipari termelés is jelentősen növekszik”.

A közgazdász szerint az összetett mutató februári értéke nagyjából 0,7 százalékos első negyedévi növekedésnek felel meg. Az eurózóna gazdaságai összesen 0,3 százalékkal bővültek az előző év utolsó negyedévében.

A felmérés foglalkoztatási mutatója a januári, három havi mélypontot jelentő 52,1 pontról 52,8 pontra nőtt a februárra vonatkozó előzetes adatok szerint. Korábban nyilvánosságra hozott adatok szerint a munkanélküliség 10 százalékon stagnált decemberben az eurózónában.

Az ipari alapanyagok árindexe 85,7 pontra ugrott az előző havi 79,2 pontról, ami a felmérés 14 éves történetének legnagyobb ilyen értéke. Az infláció januárban – hivatalos előzetes becslések szerint – 2,4 százalék volt az euróövezetben, éves összehasonlításban.

A Markit gazdaságkutató cég több ezer menedzsert kérdez meg, amikor elkészíti a mutatót, amely 50 pont fölött a gazdaság élénkülését, az alatt visszaesését jelzi.