EU-elnökség – A belső piacon meghatározó szerepe van a fogyasztóvédelemnek

Budapest, 2011. február 23., szerda (MTI)

Közös érdek, hogy Európa versenyképessége növekedjen, ezt erős belső piac megteremtésével lehet elérni, amelyben meghatározó szerepet tölt be a fogyasztóvédelem, a fogyasztóvédelmi jogszabályok harmonizációja – hangsúlyozta Simon Gábor, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága elnöke szerdán, az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságával tartott együttes ülést követően az MTI-nek.

A két bizottság szerdai budapesti ülésén megvitatta a magyar soros EU-elnökség idején prioritásként kezelt fogyasztóvédelmi kérdéseket.

Simon Gábor hangsúlyozta: a fogyasztóvédelmi bizottság segíteni kívánja, hogy a magyar EU-elnökség sikeres legyen. Támogatják, hogy a fogyasztói jogok uniós irányelvéről első olvasatban megállapodás jöjjön létre, mert ez fontos a belső piac erősítéséhez, a magas szintű fogyasztóvédelemhez – húzta alá a bizottság elnöke.

Simon Gábor kifejtette: az eredeti elképzelés az irányelv teljes harmonizációra tett kísérletet a jogszabály átültetése területén, ez azonban időközben célzott harmonizációra változott, amely azt mondja ki, hogy egyes rendelkezésekre teljes harmonizáció legyen, míg más területen a nemzeti jogszabály maradjon. Ez lehet az a kompromisszum, amelyet a tagállamok már el tudnak fogadni – mondta a nemzeti fogyasztóvédelmi bizottság elnöke.

Simon Gábor beszámolt arról, hogy a fogyasztóvédelmi bizottság elnökeként hétfőn az Európai Gazdasági és Szociális Tanácsban a magyarországi közmeghallgatása keretében hozzászólásában rámutatott a nagyobb fogyasztóvédelmi jogharmonizáció megteremtésének fontosságára, amire a belső piac megerősítése, a határon átnyúló tranzakciók fejlesztése érdekében van szükség.

A bizottság elnöke rámutatott, hogy Magyarországon 2010 májusában a fogyasztóvédelemre önálló parlamenti bizottság alakult, amely nemzetközi kapcsolatrendszert építi ki, és ennek első állomása a két szakbizottság együttes ülése.

Tájékoztatása szerint megállapodtak Malcolm Harbour elnökkel, az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága vezetőjével arról, hogy még az idén április-május-június folyamán folytatják a fogyasztóvédelmi konzultációt Brüsszelben, összekapcsolva más európai uniós vezetőkkel való egyeztetésekkel.

A budapesti együttes ülésen a fogyasztóvédelmi bizottság tagjai kiemelték az élelmiszerbiztonság fontosságát, és felhívták a figyelmet arra, hogy az európai termelők hátrányban vannak a harmadik országból érkező áruk, termékek előállítóival szemben, mert rájuk nem vonatkoznak a szigorú európai szabályok.

Az együttes ülésen az Európai Parlament képviselői tájékoztatást adtak munkájukról. Malcolm Harbour, az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága elnöke hangsúlyozta, azért dolgoznak, hogy az európai belső piac előnyeit a fogyasztók ki tudják használni.