Több közbeszerzés, de kevesebb értékre

Budapest, 2011. február 23., szerda (MTI)

Tavaly 61,6 százalékkal több, 10.685 eredményes közbeszerzés zajlott Magyarországon, az eljárások összértéke viszont 17,3 százalékkal 1.496,5 milliárd forintra csökkent az előző évhez képest – ismertette az adatokat Gajdos Róbert a Közbeszerzések Tanácsa elnöke szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt tavaly 1.011 jogorvoslati eljárás indult, ez 17,1 százalékkal több, mint 2009-ben volt, ami arra utal, hogy a piaci szereplők sok mindent megragadnak, hogy munkához jussanak – tette hozzá az elnök.

A közbeszerzések értékcsökkenése az elnök szerint a költségvetési-, és a hazai piaci források szűkülésével magyarázható. Például amíg 2009-ben 25 darab 10 milliárd forint értékű eljárás volt, addig tavaly ezek száma 15-re csökkent.

A közbeszerzések számának emelkedése, és az érték csökkenése miatt az egy eljárásra jutó összeg 140 millió forintra csökkent a 2009. évi 274 millió forintról. Az elnök ezt úgy kommentálta, hogy így nagyobb lehetőséget kapnak a kis- és közepes vállalkozások a közbeszerzéseken történő indulásra.

Pozitív jelzésnek nevezte, hogy növekedett az eljárások nyilvánossága. Az uniós eljárásrendben a közbeszerzések 61 százaléka, míg a nemzeti rendszerben azok 66 százaléka volt nyílt. Az értékhez viszonyítva a teljes közbeszerzési összeg 47 százaléka mögött volt nyílt eljárás, 23 százalék tárgyalásos, míg az egyszerű eljárás aránya 25 százalékot tett ki.

A legtöbb beszerzés beruházás volt tavaly is, egy év alatt az arányuk 48 százalékról 52 százalékra emelkedett. A szolgáltatások adták a közbeszerzések negyedét, míg az árubeszerzésekre 22 százalék jutott.

Legtöbb közbeszerzést az önkormányzatok, és azok intézményei írták ki.

A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt indult 1.011 eljárásból 450 végződött a jogsértés megállapításával. Ebből 187-et támadtak meg a bíróság előtt, ezek 1,5 százalékát semmisítette meg a bíróság.

Az elnök bejelentette, hogy február végén megjelenik a Közbeszerzési Szemle, a tanács folyóirata. A közbeszerzési törvény nagy kommentárja pedig áprilisban jelenik meg. Várhatóan heteken belül a kormány elé kerül az új közbeszerzési törvény koncepciója, a szöveget ősszel fogadhatja el a parlament, és a jövő év első napján léphet hatályba.

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.