Olcsó cukor-beszerzés a magyar-szlovák határnál

Bánréve, 2011. február 28., hétfő (MTI)

Nemcsak a benzin, hanem a cukor is olcsóbb Szlovákiában, ezért a magyar-szlovák határ mentén lévő települések lakói közül egyre többen mennek kristálycukrot vásárolni a szlovákiai boltokba, ahol akár kilónként 30-70 forinttal is olcsóbban beszerezhetik – tapasztalta az MTI tudósítója a magyar-szlovák határ térségében.

Tornalján, Rozsnyón, Kisújhelyen, Nagykövesden nem ritkán tízkilószámra vásárolják a cukrot egyes vevők.

Szombaton a Népszava adott hírt arról, hogy kilónként 300 forintra kúszott a cukor kiskereskedelmi ára az elmúlt hetekben, az édes termék hiánycikk a világpiacon is, ezért a szakemberek szerint az év hátralévő részében tovább drágul.

Magyarországon évente több mint 300 ezer tonna cukor fogy, s ebből a kvóta alapján 105 ezer tonnát gyártunk, ezért legalább 200 ezer tonna cukor külföldről érkezik, a szállítási költséggel megemelt áron. A cukrot többnyire euróért szerzi be a Magyar Cukor Zrt. és a hazai nagykereskedők is, így a forint-euró árfolyam is mozgatja az árakat.

Mindezt tetézi, hogy a világkereskedelemben mára cukorhiány alakult ki. Az egyik legnagyobb termelő, Brazília – az észak-afrikai politikai válság miatti olajhiánytól tartva – alig exportál nádcukrot, abból inkább bioetanolt gyárt, elsősorban a városi közösségi közlekedés számára. Ausztráliában az évszázad esőzései, az árvizek, a nagy kiterjedésű tüzek mintegy 2 millió hektáron pusztították el a cukornádültetvényeket.

A világkereskedelemben kialakult cukorhiány másik oka Kína és India gazdasági növekedése, az ezzel járó életszínvonal-emelkedés, a növekvő cukorfogyasztás.