Tízéves csúcson az euróövezet feldolgozóipara

London, 2011. március 1., kedd (MTI/Reuters)

Közel tízéves csúcsra emelkedett februárban az euróövezet feldolgozóiparának teljesítménye.

A Markit kedden ismertetett beszerzési menedzser mutatója (PMI) 59,0 pontra emelkedett a januári 57,3 pontról az első becsléssel, illetve az elemzői várakozásokkal összhangban.

Ezzel az euróövezeti országok feldolgozóiparának teljesítményét jelző mutató már 17 hónapja folyamatosan a bővülést jelző 50 pont felett jár, és 2000. június óta nem volt ilyen magasan az index.

A mutatószám ezúttal is az euróövezet legnagyobb gazdaságában, Németországban volt a legmagasabb – az adatrögzítés 15 éves történetében most volt a legnagyobb, 62,7 pont -, de rekordot döntöttek a mutatók Ausztriában és Hollandiában is. Franciaországban csak kis mértékben nőtt a PMI, és elmaradt a tavalyi év végén elért csúcstól.

Jó jel, hogy Görögország kivételével az euróövezet gyengébbnek számító gazdaságai is megtették az első lépéseket a fellendülés felé: Olaszország, Írország és Spanyolország feldolgozóipara 2006 június óta nem tapasztalt növekedést jelzett.

Görögországban azonban továbbra is visszaesőben van a feldolgozóipar, a mutató 42,8 pont volt a januári 42,3 pont után, miután a gazdasági megszorító intézkedések miatt továbbra sem tud kilábalni a válságból a három éve recesszióban lévő ország.

Az USA is jól teljesít

Közel hét éve, 2004 májusa óta nem teljesített ilyen jól az amerikai feldolgozóipar – jelezte az amerikai beszerzési menedzser intézet (ISM) februári feldolgozóipari mutatója, amelyet kedden hozott nyilvánosságra.

A beszerzési menedzser index 61,4 pontra nőtt az év második hónapjában, miközben az elemzők arra számítottak, hogy 60,5 pontra mérséklődik a januári 60,8 pontról. A mutató ezzel 21 hónapja folyamatosan nő

A beszerzési menedzser index 61,4 pontra nőtt az év második hónapjában, miközben az elemzők arra számítottak, hogy 60,5 pontra mérséklődik a januári 60,8 pontról. A mutató ezzel 21 hónapja folyamatosan nő

Hirdetés