Drága a kerozin – drágulhatnak a repülőjegyek

London, 2011. március 3., csütörtök (MTI/Reuters)

Két és féléves csúcsra emelkedett a repülőgép üzemanyag ára csütörtökön Európában a líbiai zavargások, az olajellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmak erősödése miatt.

Az Európában irányadó kerozin jegyzése 95 dollárra emelkedett tonnánként csütörtökön Londonban az ICE kereskedésben, amire a világgazdasági válságot elindító Lehman Brothers csőd, 2008 szeptembere óta nem volt példa.

Elemzők rámutattak: az áremelkedésben az is szerepet játszik, hogy a líbiai válság elmélyülése miatt attól lehet tartani, hogy növekedni fog a kereslet a harci repülőgépekben is használt kerozin iránt.

Iparági becslések szerint Líbia napi 30 ezer hordó kerozint exportál Európába.

A kerozin drágulása miatt már több európai, amerikai és ázsiai légitársaság is jelezte, hogy emeli az üzemanyag felárat, és a jövőben még többen fognak erre kényszerülni.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy legfőképpen az üzemanyagköltség tükröződik a jegyárakban: a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség, az IATA adatai szerint a kerozin most nagyjából 20 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, ezért szinte elkerülhetetlen a jegyárak emelkedése.

Az IATA számításai szerint egy átlagban 96 dolláros olajárat figyelembe véve az idén 166 milliárd dollár lehet a szövetséghez tartozó mintegy 230 légitársaság üzemanyag számlája a tavalyi 139 milliárd után.

- H I R D E T É S -