A cukor-áremelkedés világpiaci és helyi okai

Budapest, 2011. március 2., szerda (MTI)

Az erőteljes magyarországi cukor-áremelkedést elsősorban a világpiaci ármozgásokkal – az élelmiszerárak általános emelkedésével -, illetve egyes országok termelésben bekövetkezett struktúraváltásával magyarázzák a szakértők.

Az MTI által megkérdezett – névtelenséget kérő – cukoripari szakértők úgy vélték, hogy a mostani, szokatlanul drasztikus áremelkedés több tényező szerencsétlen összhatásának tulajdonítható.

A helyzet kialakulásában szerepe van annak is, hogy az unió korábbi években végrehajtott cukorreformja következtében jelentősen lecsökkentek a tagállami kvóták – jegyezték meg.

A szakértők emlékeztettek arra, hogy az elmúlt 2-3 évben Magyarországon volt az unióban a legalacsonyabb a cukor ára. Mára viszont a nagykereskedők nem rendelkeznek kellő tartalékkal a piac ellátásához.

Jelenleg Magyarországon az uniós kvóta alapján mintegy 105 ezer tonna cukrot állíthat elő évente az egyetlen termelő cukorgyár, a kaposvári. A magyar fogyasztás pedig átlagosan éves szinten 300-320 ezer tonna. Magyarország tehát a hazai fogyasztás kétharmada tekintetében importra szorul.

A termeléssel a cukorrépa-termesztők azért hagytak fel, mert ezt az unió anyagilag ösztönözte: a cukorrépa-termesztők jelentős összegeket kaptak azért, hogy a termeléssel felhagyjanak. Ezt Magyarországon sok termelő meg is tette.

Az MTI által megkérdezett egyik szakértő szerint a mostani piaci helyzet úgy oldható fel, ha az unió engedélyezi a cukorkvóta növelését. Ezzel a kaposvári cukorgyárban több cukrot lehetne előállítani. A gyár kapacitásának figyelembe vételével termelés a mostani mennyiségnek akár az 50 százalékával is nőhetne.

Egy másik szakértő arra mutatott rá, hogy a cukorpiac jelenleg a világon az egyik legjobban eltorzított élelmiszerpiaci szegmens. Emlékeztetett, hogy a Világkereskedelmi Szervezet is rosszallását fejezte ki, hogy az unió túltámogatta ezt a piacot, ami azzal járt, hogy az uniós piaci átlagár csaknem háromszorosa volt a világpiacinak. Ennek a helyzetnek a megszüntetésére csökkentette az unió saját cukortermelését a korábbi években.

Januárban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a cukor átlagára Magyarországon 222 forint volt kilogrammonként. Most az egyik olcsónak mondott kiskereskedelmi áruházlánc 320 forint körüli összegért adja a cukor kilóját.

- H I R D E T É S -