Cukor helyett izoglükóz?

Brüsszel, 2011. március 15., kedd (MTI)

Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő élesen bírálta Dacian Ciolos mezőgazdasági EU-biztost az EP mezőgazdasági bizottságának keddi ülésén az izoglükóz-kvóták növelésére tett magyar javaslat elutasítása miatt.

Az izoglükóz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített édesítőszer. Magyarország kedvező adottságai miatt az egyik legversenyképesebb kukoricatermelő, és az EU vezető izoglükóz-gyártója. Az előállítható izoglükóz mennyiségét jelenleg uniós jogszabályban megállapított termelési kvóta korlátozza.

Az izoglükóz termelésének növelését Glattfelder szerint az teszi szükségessé, hogy a cukornak jelenleg rendkívül magas a világpiaci ára. Európa a cukorreform következtében elvesztette önellátó képességét cukorból – csak Magyarországon négy gyárat zártak be az ötből -, és kiszolgáltatottá vált a nagy cukorexportőr országoknak.

“Mivel a világpiaci ár jelenleg jóval magasabb az európai áraknál, sokkal drágábban vagyunk kénytelenek importálni a cukrot, amelyet végső soron a fogyasztóknak kell megfizetniük” – hangsúlyozta az EP-képviselő. Felhívta a figyelmet arra, hogy az izoglükóz-termelés növelésével olcsóbb, Európában előállított édesítőszerhez juthatna az élelmiszeripar, amely így javítani tudná versenyképességét.

Ennek ellenére – folytatta Glattfelder – az Európai Bizottság elutasította az izoglükóz-termelés átmeneti növelését célzó magyar kezdeményezést. A fideszes politikus szerint ez a döntés ellentétes az EU által kitűzött legfontosabb célokkal, azaz a foglalkoztatás növelésével, valamint a gazdasági növekedés és versenyképesség támogatásával.

- H I R D E T É S -