Menekülnek Tokióból a külföldi vállalatok

Tokió, 2011. március 19., szombat (MTI/Kyodo)

Egyre több külföldi vállalat költözteti át alkalmazottait Tokióból más japán városokba, elsősorban Oszakába a földrengésben megsérült atomerőmű miatt.

A német Daimler AG, BMW AG és Volkswagen AG alkalmazottainak többsége családjaikkal együtt hazautazott Németországba, a BMW pedig tokiói székhelye funkcióinak nagy részét áthelyezte Kobe-i továbbképző központjába.

“Az európaiak nem szoktak hozzá a földrengésekhez és tartanak az atomerőművektől” – mondta a Volkswagen egy vezető munkatársa.

A svéd H&M Hennes & Mauritz AB ruházati lánc kilenc áruházat zárt be Japán Kantó (észak-keleti) régiójában és Oszakába helyezte át tevékenységét. A vállalat 800 alkalmazottjának és családjaiknak biztosít szállást átmenetileg a Kanszai (dél-nyugati) régióban.

A Philip Morris Japan KK, a második legnagyobb dohányipari vállalat Japánban szintén bezárta tokiói székhelyét és tevékenységének egy részét áthelyezte Oszakába.

A Dow Jones hírügynökség változatlanul tudósít Japánból, de új irodát nyitott Oszakában és számos munkatársa ott folytatja a munkát.

Az American Home Assurance Co., biztosító társaság, az amerikai American Insurance Group Inc., japán leányvállalata Okinava prefektúra fővárosába Nahába költöztette át vezetőit, ahol a vállalat ügyfélszolgálati központja működik.

A Munich Re viszontbiztosító társaság átmenetileg bezárta tokiói irodáját és számos vezetője Szingapúrba távozott.

Az International Bankers Association még kedden kiadott nyilatkozatban cáfolta, hogy a bankszövetség tagjai evakuálták volna alkalmazottaikat Japánból. A szervezet egyik tagja a Deutsche Bank viszont felkérte néhány alkalmazottját az ország elhagyására. A BNP Paribas, miközben tevékenységét Oszakába helyezi át, szintén felkérte néhány alkalmazottját, hogy hagyja el az országot.