Árnyalatnyit romlott a beszerzési menedzser mutató az euróövezetben

London, 2011. március 24., csütörtök (MTI/Reuters)

Márciusban árnyalatnyit csökkent az összetett beszerzési menedzser mutató az euróövezetben, a feldolgozó ipar és a szolgáltatási szektor azonban továbbra is felfelé ívelő pályán van – derül ki a Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön ismertetett adataiból.

A gyorsbecslés szerint az összetett mutató – amely rávilágít arra, hogy a vizsgált periódusban miként alakult a feldolgozóipar és a szolgáltatások teljesítménye – 57,5 pont volt márciusban a februári 58,2 pont után.

Az 50 pont feletti mutató bővülést, az alatti zsugorodást jelez.

Az euróövezet gazdaságában meghatározó szerepet játszó szolgáltatási szektor beszerzési menedzser indexe 56,9 pontra araszolt feljebb márciusban a februári 56,8 pontról, ami a legmagasabb érték volt 2007 augusztus óta. Március már a tizenkilencedik hónap, hogy a mutató – amely a bankoktól a szállodákig a szolgáltatásban működő cégek teljesítményét méri – a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pont fölött van.

A feldolgozóiparban 57,7 pontra visszaesett a mutató, a februári 59,0 pontról, a termelési alindex pedig 58,9 pontra mérséklődött az elmúlt havi, tízéves csúcsnak számító 61,4 pontról.

Mindamellett a Markit elemzői megjegyezték: a feldolgozóipar a csökkenés ellenére erőteljesen bővül az euóövezetben, és ez segít a foglalkoztatási helyzet javításában.

Az összetett mutatóból egyszersmind a gazdasági növekedés ütemére is következtetnek a kutatók: e szerint az euróövezetben 0,8 százalékos GDP-növekedést várnak az első negyedévben, de a bővülés ennél nagyobb is lehet. Elemzők néhány hete 0,5 százalékos növekedést jósoltak a térségne

Hirdetés