PwC: új szelek az energetikai ágazatban

Budapest, 2011. március 30., szerda (MTI)

A 2009-ben elért mélypont után az idei évre fellendülést jósol az energetikai cégek életében a PwC Energetikai üzletkötések (Power Deals) című áttekintése, amely felöleli energiaipari cégek valamennyi nemzetközi és belföldi üzletkötési tevékenységét. Az MTI-hez szerdán eljuttatott összefoglaló szerint Magyarországon 2011-ben a kormányzat részéről várhatóak bizonyos energiapolitikai döntések, amelyek hatással lehetnek a piac élénkülésére.

A PwC adatai szerint tavaly világszerte az áram- és földgázágazatban (a megújuló energiaforrások kivételével) kötött üzletek összértéke az egy évvel korábbihoz képest 19 százalékkal, 98 milliárd dollárról 116 milliárd dollárra nőtt, bár még így sem érte el a 2005-2008 közötti szintet.

Az energetikai vállalatok nemzetközi piacán számos pozitív tendencia érzékelhető, mind a hálózatüzemeltetők, mind a független áramtermelők igyekeznek fejlődő piacokon nagyobb jelenlétet elérni, fokozott érdeklődést mutatnak az infrastrukturális eszközök iránt, és Kína is egyre nagyobb aktivitást mutat.

A terjeszkedés fontos részét képezi több európai vállalat terveinek is. Az IP és a GDF Suez jelezték, hogy fúziójuk eredményeként a kezdeti időszakban egyesített portfoliójukat ésszerűsítik, ezt pedig a kulcsfontosságú növekedési potenciált mutató piacokat megcélzó bővítés követi majd. Bővítési terveket fontolgat az E.ON is.

Russel Lambert, a PwC üzlettársa és a magyarországi energia iparági csoportjának vezetője elmondta: az Ázsia és Csendes-óceániai régióban az üzletkötési tevékenység előterébe immár a térségen kívüli célpontokba történő nagyobb befektetések kerültek. Az amerikai szabályozó hatóságok reakciója a 2010-ben bejelentett üzletkötésekre arra utal, hogy az USA-ban is bővültek a szabályozott közmű üzletkötések lehetőségei.

Magyarországon 2008 óta korlátozott számú tranzakció zajlott az energetikai piacon, amelyet jelenleg elsősorban a szabályozási háttér instabilitása határoz meg a PwC szerint.

Radványi László, a PwC magyarországi energia iparági csoportjának vezetőmenedzsere úgy vélte: a magyar piacon az élénküléshez elengedhetetlen egy, a befektetői környezet kiszámíthatóságát biztosító intézmény-, és szabályozási rendszer kialakítása. Ezen feltételek hiánya nélkülözhetetlen energetikai beruházások elmaradásához vezethet – tette hozzá.

A közleményben emlékeztetnek, hogy 2011 júniusában a kormány illetve az Országgyűlés elé kerül a “Nemzeti Energiastratégia 2030-ig, kitekintéssel 2050-re” című dokumentum, amelynek a kormányzat szerepvállalásra illetve intézményrendszerre vonatkozóan fogalmazza meg az ezzel kapcsolatos célokat.

Hirdetés