Márciusban nem változtak az ipari termelői árak

Budapest, 2011. április 29., péntek (MTI)

Márciusban az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest nem változtak, az egy évvel korábbihoz mérten 6,6 százalékkal emelkedtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2011 márciusában az előző havihoz mérten 0,1, a 2010. márciusival összehasonlítva 8,7 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a 2011. februárinál 0,1 százalékkal kisebbek voltak, 2010 márciusához viszonyítva 5,2 százalékkal nőttek.

Az első negyedévben 6,7 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak a belföldi árak 9,2 és az exportárak 4,9 százalékos emelkedése miatt.

A forintban számolt exportárak alakulásában annak is szerepe van, hogy forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,2, az amerikai dollárhoz képest 2,8 százalékkal erősödött, a tavaly márciusban jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 2,0 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 1,3 százalékkal erősödött.

Márciusban a feldolgozóipar belföldi értékesítési árai az előző havinál 0,6 százalékkal voltak magasabbak. Nőttek az árak 1,8 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás és a kohászat, 1,5 százalékkal a fémfeldolgozás területén, valamint 1,2 százalékkal emelkedtek az árak a textil- és bőriparban, illetve 1,0 százalékkal az élelmiszeriparban.

Csökkentek az árak 1,4 százalékkal a járműgyártásban, 1,2 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék, 1,0 százalékkal a villamos berendezés és 0,6 százalékkal a gyógyszer gyártásában, továbbá 0,4 százalékkal az egyéb feldolgozóipar és javítás területén. A többi feldolgozóipari ágazatban az árszínvonal 0,1 és 1,0 százalék közötti mértékben emelkedett. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai márciusban 0,9 százalékkal csökkentek.

Az egy évvel korábbival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok belföldi termelői árai 9,2 százalékkal, ezen belül a legnagyobb mértékben, 23,1 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 15,6 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártásában, valamint 13,5 százalékkal a kohászat, fémfeldolgozásban nőttek az árak. Kisebb mértékben emelkedtek az árak az élelmiszeriparban (8,8 százalék), a villamos berendezés gyártásában (6,0 százalék), továbbá az egyéb feldolgozóipar és javítás területén (5,9 százalék).

Tavaly márciushoz viszonyítva 3,0 százalékkal csökkentek az árak a jármű, 2,3 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, 1,6 százalékkal a gyógyszergyártásban, valamint 0,4 százalékkal a textil- és bőriparban. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 2,1 és 4,1 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 7,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011. márciusban az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 0,3 százalékos árcsökkenést, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,7 százalékos árnövekedést mértek. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,4 százalékkal alacsonyabbak, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoké 0,4 százalékkal magasabbak lettek. 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 10,8, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,7 százalékkal nőttek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 3,5 százalékkal magasabb árakat mértek a statisztikusok.

A feldolgozó ipari exportárak 5,2 százalékos éves emelkedésén belül a vegyi anyagok és termékek 20,5 százalékkal, az élelmiszerek 12,1 százalékkal, a villamos berendezések 6,0 százalékkal drágultak. A számítástechnikai és elektronikai termékek export ára 3,7 százalékkal, a gépek és berendezéseké 2,7 százalékkal nőtt, míg a járműipari exportárak 0,3 százalékkal csökkentek a tavaly márciusihoz képest.

Hirdetés