A királyegyházi cementmű június végén kezdi a termelést

Királyegyháza – Megkezdi a termelést június végén a Lafarge és a Strabag 270 millió euróból épült cementműve a baranyai Királyegyházán – jelentette be Kővári József, a létesítmény építésére alakult Nostra Cement Kft. ügyvezetője.

Kővári József beszámolt arról, hogy a 2007 szeptembere óta tartó kivitelezés a végéhez közeledik: a cementmű hivatalos átadására szeptember 15-én kerül sor.
Az üzem az elérhető legkorszerűbb, energiahatékony berendezésekkel, a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartásával évente 750 ezer tonna klinker és 1 millió tonna cement előállítására képes. Technológiájának különlegessége, hogy igény szerint kis mennyiségben is képes speciális cementek előállítására. A cement legnagyobb részét magyarországi építkezésekhez, elsősorban a Strabag beruházásaihoz használnák fel, a többit a környező országokban értékesítik. A Strabag vezetése 2003-ban határozott arról, hogy alapanyag beszerzésének könnyítése, gazdaságosabbá tétele érdekében egy új cementmű építésével részesedést szerez a cementiparban. A beruházás lehetséges helyszíneként több hazai és külföldi térség is felmerült, végül Baranya mellett döntöttek, mert a bükkösdi kőbányából kiváló minőségű dolomit nyerhető, környékén pedig fellelhető a cement készítéséhez nélkülözhetetlen agyag is. A világ cementgyártásában piacvezető Lafarge és az európai építőiparban piacvezető Strabag tavaly májusban közös céget alapított Ausztriát, Magyarországot, Szlovéniát, Szlovákiát és Csehországot érintő cementipari érdekeltségeik összevonására.

Hirdetés