A MÁV Zrt. új fejezetet nyitott beszerzési gyakorlatában

Szarka László, a társaság kommunikációs igazgatója szerdán a beszállítóknak rendezett konferencián jelentette be, hogy az a cél, hogy minél több kis- és középvállalkozás (kkv) be tudjon kapcsolódni a beszerzési folyamatba.

Budapest 2011.05.25 (szerda)  MTI

A MÁV-csoport évente több mint 120 milliárd forint értékben szerez be termékeket és szolgáltatásokat a külső piacokról, és azt a célt tűzte ki, hogy ebből a kkv-k minél nagyobb arányban részesedjenek, illetve az átlátható folyamatban a verseny kiszélesítésével megtakarítást, hatékonyságnövekedést érjen a vállalatcsoport.
Werle Zoltán, a MÁV Zrt. társasági szolgálgatási igazgatóság (TÁSZ) igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy fokozatosan elektronizálják a közbeszerzési folyamatot, és teljes körű e-beszerzést alakítanak ki, vagyis minden beszerzés bekerül majd az elektronikus rendszerbe.
A MÁV honlapján jelenleg is működik a beszerzési menüpont, ahol információkat tudhatnak meg a beszállítási lehetőségekről az érdeklődők, illetve észrevételeket tehetnek.
Szarka László hangsúlyozta: a nemzeti vasúttársaság versenyképességének, társadalmi elismertségének helyreállítása nem képzelhető el a kis- és középvállalkozók nélkül. A szerdai beszállítói konferenciát a párbeszéd egyik állomásának tekintik, a MÁV vezetése azon van, hogy minél több szállal kötődjön a nemzetgazdasághoz, amit mutat a Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártyához való kapcsolódásuk is.
Werle Zoltán a beszállítói konferencián elmondta, hogy a MÁV-csoportnál beindították a Center LED nevű projektet, amely a konszolidált mérlegben szereplő MÁV-társaságok beszerzéseit központilag fokozatosan felügyeli majd.
A TÁSZ igazgatója kiemelte, azon dolgoznak, hogy a beszerzés a beszállítónak és az ajánlatkérőnek egyaránt költséghasznot jelentsen, továbbá a jövőben még inkább az életszerűséghez illesztik a közbeszerzési folyamatot. Ennek érdekében folyamatosan konzultálnak a beszállítókkal. A kapcsolattartást segíti majd, hogy kategória menedzsereket neveztek ki, akik meghatározott típusú beszerzések felett diszponálnak.
Werle Zoltán felhívta a beszállítók figyelmét arra, hogy a MÁV honlapján lehetőséget alakítottak ki a beszállítói javaslatok fogadására, többi között elektronikus közbeszerzési hírlevelet adnak ki, amelynek olvasásához regisztrációt kérnek. Ebből tájékozódni lehet a MÁV felhívásairól, illetve jelentkezhetnek ajánlatokkal, észrevételekkel a kkv-k.
Január végén az elektronikus közbeszerzési hírlevélre 500-an jelentkeztek, jelenleg a regisztrált olvasók száma 783, a verseny szélesítése érdekében szeretnék elérni, hogy legalább 1.500-2.000-en jussanak hozzák a MÁV elektronikus közbeszerzései hírleveléhez – mondta Werle Zoltán.
A beszállítók hozzászólásaikban javasolták, hogy a vasúttársaságnak az ár-érték aránynál a minőséget is értékelnie kellene, tapasztalataik szerint néhány cég lenyomja az árat a más minőségű termékeivel.
Nagy Miklós, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a MÁV beszerzése sajátos, folyamatosan változó piacteret jelent, amihez a beszállítóknak alkalmazkodniuk kell. Azoknak a kkv-knak, amelyeknek az alkalmazkodóképessége hiányzik, segítséget kell kapniuk, például tanácsadással, a finanszírozás elérhetőségének biztosításával. Szerinte az átalakuló közbeszerzési törvény kapcsán olyan jogszabályt kell alkotni, amely lehetővé teszi, hogy a magyar kkv-k a jelenleginél nagyobb átláthatóság mellett indulni tudjanak a versenyen. Figyelembe kell venni, hogy ezek a magyar tulajdonú kkv-k munkahelyeket teremtenek az országban, itt adóznak, és az általuk kínált árakban mindezek szerepelnek.
A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központja kidolgozta azt a programot, hogy a MÁV beszállítói körében már meglévő kkv-k megerősítését segítik komplex szolgáltatással, illetve felkészítenék a leendő beszállítókat a várható feladatokra. A tervek szerint az év második részében elkészítik a MÁV-beszállítói kézikönyvet a tanácsadók számára, és az Új Széchenyi Tervben meglévő támogatási lehetőségekkel segítik a kkv beszállítóvá válását. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ távlati terve, hogy a hazai piacon megerősödött vasúti beszállító kkv-k minél nagyobb arányban megjelenjenek az Európai Unió, a környező országok vasúttársaságainak beszállítói piacán is – mondta

Hirdetés