További, de lassabb bővülés a magyar feldolgozóiparban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52,3.

  • A korábbi májusokkal és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték és a bővülés üteme inkább közepesnek mondható.
  • A felmérésben vizsgált részindexek egy kivétellel csökkentek áprilishoz képest.
  • A foglalkoztatottság már nyolcadik hónapja növekszik, erős ütemben.

Az MLBKT Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52,3. 2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve tartósan magasan van. A mostani érték azonban 2010 szeptembere (50,5) óta a legalacsonyabb. A május havi index 4,4 százalékponttal kisebb az áprilisi értéknél (56,7), de továbbra is felette van a megelőző három év átlagának (49,2), és pontosan megegyezik a felmérés kezdetétől számított 15 év májusainak átlagával (52,3). Május összességében kedvező hónap volt a korábbi években, 1998-ban, 2009-ben és 2010-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke, ezenkívül csak 1999-ben volt éppen 50,0 pont felett (50,2).

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest, de ezzel együtt is már tizenhetedik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték inkább alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb a növekedés üteme májusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani érték a nyolcadik legmagasabb májusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizenkettedik hónapja bővül egyfolytában. Erre utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor harminchat hónapon át.

A májusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett áprilishoz képest, de az ütem enyhén lassult. A korábbi májusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár a tizennyolcadik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek csökkenése megállt a márciusi nagyon enyhe visszaesés után, de a növekedés üteme alig látható. Az idei májusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, és tíz ennél jobb érték is volt. 2010-ben összesen hét hónapban jelzett csökkenést az index értéke, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is (az arány eddig három-kettő a bővülésnek).

Májusban is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, bár a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme némileg gyengébb lett áprilishoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül nyolcadik alkalommal. A korábbi májusi értékeket nézve az idei tisztán a legmagasabb 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent áprilisi értékéhez képest, de továbbra is növekedést jelez. A mostani érték így is jobb az 1995 óta mért átlagnál, noha csak a nyolcadik legmagasabb májusi adat. Az index tizenhetedik hónapja bővül zsinórban, legalább ilyen hosszú időszakra utoljára 2005 augusztusa és 2007 júniusa között volt példa (23 hónap).
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme lassult, ezzel együtt a beszerzési árak már huszonnegyedik hónapja nem csökkennek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hetedik leggyorsabb májusi ütem.
  • A késztermékkészletek szintje májusban némileg alacsonyabb lett. A korábbi májusi értékeket nézve az idei csak a kilencedik legmagasabb 1995 óta, így átlagos havi adatnak mondható – különösképpen, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely szintén a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta folyamatosan 50,0 pont alatt tartózkodott, a márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos csökkenő trendet szakította meg, hogy most újból csökkenés kezdődjön.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke enyhébben csökkent áprilishoz képest, de a 2010. áprilisi megtorpanás után továbbra is az import bővülésére utal, immár megállás nélkül tizenharmadik hónapja. Erre utoljára 2005-2008 között volt példa, akkor 32 hónapon keresztül. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvező folyamatról beszélhetünk. Immár tizennyolcadik hónapja tart a bővülő trend. Az index értéke azonban visszaesett az előző hónaphoz képest. A mostani 18 hónapos folyamatos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő.
  • Rengeteg különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek (acél, acéllemez, alumínium, keményfémek,földfém oxidok, vas), a mezőgazdasági termékek (báránybőr és –szőr,  élő csirke, kaucsuk, kukorica, olaj, paprika, vaj), valamint a különféle vegyipari termékek. Hiányt a különféle mezőgazdasági termékeken kívül a vegyipari termékek esetében jeleztek nagyobb számban. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be egyéb fémek (ezüst, réz, sárgaréz) és élelmiszeripari termékek (liszt, sajt, tojás) esetében.

Előfizetés

Hirdetés