Jó minőségű az idei gabona

Az idei gabona minősége jó, az aratásnak kedvezett az időjárás, ugyanakkor az árak az utóbbi hetekben csökkenő tendenciát mutattak – közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten sajtótájékoztatón.

2011.július 19. (MTI)

Az államtitkár jelezte: jelentősek az eltérések területenként a hektáronkénti termésátlagokban. Példaként említette, hogy az őszi árpa betakarításánál Baranyában volt 4,7 tonnás hektáronkénti hozam is, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3,2 tonnát takarítottak be hektáronként.
Az őszi árpa betakarításával már végeztek az országban, mintegy 669 ezer tonna lett az össztermés. Ezt a mennyiséget 265 ezer hektárról aratták le.
Az őszi káposztarepcét 237 ezer hektárról gyűjtötték be, összesen 523 ezer tonnát.
Az  államtitkár elmondta, árak az elmúlt hetekben stagnáló, illetve csökkenő tendenciát mutattak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hónap elejétől jelen van a piacon az orosz és az ukrán gabona is, amely  befolyásolta a piaci mozgásokat.
Magyarországon az őszi árpa tonnájáért jelenleg 35-49 ezer forintot lehet kapni, a takarmánybúzáért 38-51 ezer forintot kell fizetni. Az étkezési búza ára 42-60 ezer forint között mozog, a repce pedig 105-130 ezer forint közötti áron vehető tonnánként. A kukorica tonnánkénti ára pillanatnyilag 43-50 ezer forint között van.
Czerván György jelezte: Magyarország kenyérgabona szükséglete az idén is megtermett az országban, és lesz elegendő takarmánygabona, sőt jut kivitelre is. Hozzátette: a búza minősége jó, és raktározási gondokkal sem kell a gazdálkodóknak szembenézniük.
Az államtitkár beszélt arról, hogy megszületett az a három jogszabály-módosítás, amely megkönnyíti az úgynevezett széles mezőgazdasági járművek közlekedését a közutakon. Ezzel lényegesen könnyebbé válik a betakarítást végzők munkája, ugyanis nem kell például a széles járművek közlekedéséhez engedélyt kérniük a helyi közútkezelő társaságtól. Azonban szükséges, hogy ezeken a járműveken a többi közlekedő figyelmének felhívása érdekében úgynevezett sárga villogófényt működtessenek. Esetenként a széles járművek közlekedését kísérőjárművel kell biztosítani – ismertette az államtitkár.
Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke köszönetet mondott a rendőrségnek azért, mert segíti a mezőgazdasági munkát végzők tevékenységét. Újságírói kérdésre jelezte: az aratás várhatóan augusztus elején fejeződik be.