A Magyar Nemzeti Bank tőkeereje állja a próbát

Bár a svájci frank kedden történelmi csúcsra jutott a forinttal szemben, a korábbi stressztesztek alapján a magyar bankrendszer még jól állja a próbát.

2011.augusztus 10. (MTI)

Kedden hajnalban a svájci frank az euróval, a dollárral és a forinttal szemben is új történelmi csúcsra ért. Egészen 261 forintig emelkedett a svájci frank árfolyamának jegyzése, reggelre 257-258-ig korrigált az árfolyam. Kedden délelőtt igen jelentősen megugrott az alpesi deviza árfolyama a bankközi devizapiacokon, a svájci frank/forint jegyzések 258-ról azonnal 263 forint közelébe ugrottak.
A forint kissé korrigált kedden délután a pénzügyi piacokon eluralkodott pánikhangulat enyhülésének hatására, a svájci frankot azonban így is 260 forint felett, az eurót pedig 275 forint felett jegyezték.
Kedden délután röviddel 16 óra előtt a svájci frank 261,05 forinton állt a nemzetközi bankközi devizapiacon. Az árfolyam kedden délelőtt  történelmi csúcsra ért fel, a frankot akkor 264,24 forinton jegyezték, este 18 óra körül mér 265 forintot is el-elérte a frank kurzusa.
A Magyar Nemzeti Bank, mint a pénzügyi stabilitásért felelős egyik intézmény, idén áprilisban végezte el azt a stressztesztet, amelyben több más tényező mellett 2011 végére 245-ös árfolyammal, 2012 végére pedig egy 257 forintos svájci frank árfolyammal számolt az MNB.
A jegybank elemzése, amelyet az áprilisi stabilitási jelentésben publikált, azt mutatta, hogy a magyar bankrendszer még ezen árfolyamokat tartalmazó stresszforgatókönyvek mellett is képes lenne a keletkező veszteségek kezelésére, tehát tőkeereje, likviditási helyzete megfelelő ahhoz, hogy egy ilyen szélsőségesnek tekintett állapotot is kezeljen.

Ez annak köszönhető, hogy a válság után a bankok hathatós intézkedéseket tettek mind a likviditási helyzetük, mind pedig a tőkehelyzetük javítása érdekében – tudatta az MNB az áprilisi stabilitási jelentésében.
A legnagyobb hazai bank, az OTP legutóbb jól vizsgázott az Európai Bankhatóságnak (EBA) az uniós bankok stressztűrő képességét felmérő idei stressztesztjén.
Az EBA az idén 90 európai bankról készített jelentést, ezek a teljes eszközérték alapján az uniós bankágazat mintegy 65 százalékát fedték le, az eredmények szerint a külföldi tulajdonban lévő magyarországi pénzintézetek anyabankjainak túlnyomó többsége is jól teljesített a sztresszteszten.
Az OTP Bank Nyrt. becsült, hibrid tőkeelemek nélküli, konszolidált alapvető tőkemegfelelési mutatója a 2010 végi 12,3 százalékhoz képest 2012-ben az alapforgatókönyv mentén 17,2 százalékra, a pesszimista forgatókönyv esetén pedig 13,6 százalékra módosulna, a bank eleget tesz a stresszteszthez megállapított tőkemegfelelési mutatónak – közölte az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján, a stressztesztet követően, július közepén.
Az elmúlt évek pénzügyi válsága felértékelte a stabil tőkehelyzet fontosságát, az OTP Bank hagyományosan stabil tőkemegfeleléssel rendelkezett s mindezt az elmúlt években tovább erősítette, elsődleges tőkéje az egyik legmagasabb Európában – közölte a bank az MTI-vel  az európai banki stressztesztet értékelve.

Az OTP közleménye alapján a bankok ellenálló-képességébe vetett bizalom visszaállításának érdekében, a stresszteszt feltételeit és módszertanát úgy alakították ki, hogy a résztvevő bankok tőkemegfelelése megítélhető legyen a hibrid tőkeelemek nélküli, alapvető tőkével (Core Tier 1) számított 5 százalékos küszöbértékhez viszonyítva. A pesszimista stresszteszt forgatókönyvet az Európai Központi Bank két éves időszakra kiterjedően (2011-2012) dolgozta ki, a stresszteszt végrehajtására a 2010. decemberi mérleg változatlanságát feltételezve került sor.

Hirdetés