Nő a külföldi érdeklődés a magyar ingatlanok iránt

Becslések szerint a befektetési tranzakciók összértéke a magyar ingatlanpiacon 283 millió EUR körül volt 2011 első félévében, ami csak a transzparens befektetési tranzakciókat
tartalmazza.

“Ez nagyjából megfelel az év eleji várakozásunknak. Ennek az összértéknek azonban a jelentős része nemzetközi, illetve regionális tranzakciók keretében történt.” – mondta István LeRiche, a Colliers International budapesti irodájának befektetési társigazgatója az ingatlan-tanácsadó cég legújabb befektetési piaci jelentésével kapcsolatban.

Általánosságban elmondható, hogy nő a külföldi érdeklődés a magyar ingatlanok iránt, de a potenciális vevők még mindig nézelődnek, és jól megfontolják a piacra lépést, így ez az aktivitás még nem jelent meg konkrét tranzakciók formájában. Ugyanakkor néhány új külföldi szereplők is feltűntek az érdeklődők között. Magyarország egyre inkább érdekessé válik a befektetők szemében, mivel a jelenlegi hozamszintek és alacsony bérleti díjak egy potenciális növekedési sztorit vetítenek előre az elkövetkező évekre, amikor is az üresedés csökkenése és ezzel párhuzamosan a bérleti díjak emelkedése várható. Szintén pozitív jel, hogy csökkent a rés az eladói és vevői elvárások között, ami szintén arra enged következtetni, hogy több tranzakció fog létre jönni az elkövetkezendő időkben.

Finanszírozást szerezni továbbra is nehéz, és még mindig ez a kulcsa a tranzakciók létrejöttének. A bankok csak a legjobb termékek esetében hajlandóak hitelt nyújtani, és ez áttételesen a keresletet is valamennyire meghatározza.

A kilátásokkal kapcsolatban a szakember elmondta, hogy az év égészét tekintve a Colliers International várakozása alapján az összes befektetési volumen becslés szerint eléri a 600 millió EUR-ot, mivel jelenleg is több ügylet van folyamatban és több tranzakció is várható a második félévben. Jelenleg is van néhány olyan piacmozgató hatású ügylet folyamatban, amelyek nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a befektetési volumen elérje, vagy akár meghaladja az említett összeget. Ezek a tranzakciók ugyanakkor a Magyarországra irányuló befektetői bizalom visszatérését is megerősíthetik majd.

A hozamok tekintetében nem volt jelentős változás megfigyelhető az elmúlt időszakban, és nem várható gyors javulás sem. Általánosságban elmondható, hogy a jó minőségű iroda- és kiskereskedelmi projektekre 7,5-8% körül van befektetői érdeklődés, míg az “elméleti” elsődleges ipari ingatlan hozamok 9-9,5% körül vannak. A befektetők továbbra is a minőségi vagy hosszú távú bérleti szerződéssel rendelkező ingatlanokat keresik, mint pl. az “A” kategóriás modern irodák, vagy színvonalas kiskereskedelmi központok, ipari ingatlanok. A fenntarthatóság és a zöld tanúsítványok megléte is egyre inkább elengedhetetlenné válik.

“Várakozásaink szerint a befektetők továbbra is óvatosak maradnak a közeljövőben, ami azt is jelenti, hogy az eladóknak teljesen rendben kell tartaniuk a saját házuk táját, ha azt akarják, hogy legyen esélyük tranzakciók lezárására.” – összegezte Isván LeRiche.

- H I R D E T É S -