A Beszerzési Menedzser Index augusztusban

Az MLBKT Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 50,1.

2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve tartósan magasan volt egészen ez év áprilisáig. Azóta azonban lassabb ütemre váltott a bővülés. A mostani érték 2010 júniusa óta a legalacsonyabb, elmarad az idei júliusi 52,1 ponttól is, ami eddig a legkisebb 2011-es érték volt. Az augusztus havi index 2,0 százalékponttal alacsonyabb a júliusi értéknél (52,1). Augusztus összességében az átlagnál (51,9) jobb hónap volt a korábbi években. A hosszú távú augusztusi átlag 1996 óta (52,3) lényegesen felülmúlja az e hónapban mért értéket. Az elmúlt három év augusztusának átlaga megegyezik a mostani értékkel.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt júliusi értékéhez képest, és ezzel együtt már huszadik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték közepesnek számít, az elmúlt 15 évben nyolcszor volt nagyobb a növekedés üteme augusztusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani csak a negyedik 50,0 pont alatti augusztusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizenkilenc hónap bővülés után fordult át csökkenésbe. Ennél hosszabb növkedésre utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor 36 hónapon át.

Az augusztusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júliushoz képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta (még 2010-ben is magasabb volt a részindex értéke). Az index értéke immár huszonegyedik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek csökkenése ismét abbamaradt a márciusi nagyon enyhe visszaesés, az áprilisi-júniusi bővülés és a júliusi esés után. Az idei augusztusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, négy ennél jobb érték volt csak. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is (az arány eddig öt-három a bővülésnek).

Augusztusban is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, bár a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme jóval gyengébb lett júliushoz képest.. A 2010 szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül tizenegyedik alkalommal. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a második legmagasabb 1995 óta.