Lassú ütemű emelkedés a feldolgozóiparban

Folytatódik a növekedés a feldolgozóiparban; a beszerzési menedzser index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke szeptemberben 50,8 pont volt – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

2011.október 5. (MTI)

Az MLBKT közleménye emlékeztet arra, hogy ez az érték 2010 szeptember óta a második legalacsonyabb, elmarad az idei júliusi 52,1 ponttól is, ami eddig a második legkisebb volt az idén a 2011 augusztusi 50,1 pont után.
Az üzleti jelentések száz feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havonta végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. Ez a felmérés – a tapasztalatok szerint – jó alapja a gazdasági konjunktúra vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira. A BMI 50 pont feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, az  alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.
A foglalkoztatottság szeptemberben is nőtt a feldolgozóiparban, bár üteme lassult az augusztusihoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve a foglalkoztatottsági index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül a tizenkettedik alkalommal. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a harmadik legmagasabb 1995 óta.
A külpiaci mutatók közül az exportindex huszonkettedik hónapja bővül, míg az importindex értéke továbbra is a behozatal bővülésére utal már tíz hónapja.
Huszonegyedik hónapja emelkedik a termelés mennyisége, amire utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, amikor 24 hónapon keresztül tartott a folyamatos bővülés. A termelési mennyiség mutatója szeptemberben az augusztusi értékhez képest csökkent – olvasható a közleményben.
Az új rendelések indexe a tízedik legmagasabb érték 1995 óta, s az új rendelések állománya 19 havi bővülés után augusztusban ugyan csökkent, de szeptemberben ismét nőtt.

A szállítási átfutási idő szeptemberben hosszabb lett augusztushoz képest, de a szeptemberi 1995 óta a második legalacsonyabb érték. A mutató értéke huszonkettedik hónapja 50 pont alatt van, ami példa nélküli a beszerzési menedzser index történetében.
A készletek növekedése az elmúlt 14 év értékeinek átlaga alatt van a szeptemberi adatok szerint.
Az üzleti jelentés felmérésének többi eredménye közül a beszerzési mennyiség értéke növekedett augusztushoz képest és meghaladja az 1995 óta mért átlagot. A beszerzési árak növekedési üteme erősödött, s ez 1995 óta csak a nyolcadik leggyorsabb ütem szeptemberben.
Enyhén nőtt a késztermékek készlete. A mutató 2010 júniusa óta idén márciusig folyamatosan 50 pont alatt volt, s azóta hónapról hónapra csökkent az index.