Adótartozás fejében hét kamionnyi árut foglaltak le

470 millió forint értékű kínai árut foglaltak le a vámosok hétfő éjjel több budapesti kerületben, mert az érintett cég korábban a Szlovákiában vámkezelt termékek után nem fizette meg az általános forgalmi adót, és az árut így értékesítették Magyarországon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a szállítmány egy olyan kereskedőhöz érkezett, akinél korábban már több mint 300 milliós adókötelezettséget állapítottak meg a revizorok.
A cipőt és ruhaneműt forgalmazó kereskedőről kiderült, hogy rendszeresen kijátssza az adózási szabályokat.     A módszer az uniós vám- és adószabályok megkerülésén alapul: az árut Szlovákiában vámkezeltetik, de mivel nem ott értékesítik, azt a forgalmi adó megfizetése nélkül szállíthatják tovább Magyarországra – tette hozzá a NAV.
Az árut fogadó, közösségi szabályok alapján elvileg Magyarországon adózó vállalkozás nem tett eleget a beszerzéshez kapcsolódó áfabevallási kötelezettségének. Az adóellenőrzés mintegy 237 millió forint adóhiányt tárt fel, az ehhez kapcsolódó késedelmi pótlék és bírság összesen 119 millió forint.
A költségvetésnek okozott kár megtérülésének biztosításaként a következő szállítmány megérkezésekor pénzügyőrök, adóellenőrök és végrehajtók várták az országba érkező, árukkal megrakott kamionokat. A több budapesti kerületre kiterjedő, éjszakába nyúló akcióban a NAV szakemberei igazoltatták és nyilatkoztatták a sofőröket és az áru átvevőit, majd a végrehajtók lefoglalták a mintegy 470 millió forint értékű árut.
A hét kamion feltartóztatásában, átvizsgálásában és az áru tételes lefoglalásában a NAV 56 munkatársa vett részt – áll a közleményben.

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.