Stagnál a kiskereskedelem forgalom

Szakértők szerint a törlesztések miatt alacsony a fogyasztás volumene.

Ezek szerint a kiskereskedelmi értékesítés volumene 2011 szeptemberében és az év első kilenc hónapjában is az előző év azonos időszakának szintjén maradt; az egy hónappal korábbihoz képest – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene nem változott, tavaly szeptemberhez képest 0,3 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.
Az NMG közleményében kiemelte a kiskereskedelmi termékforgalom szeptemberi, éves összehasonlításban 0,3 százalékos bővülését az augusztusi 0,4 százalékos növekedés után. Hangsúlyozzák azt is: amellett lett kedvező a szeptemberi statisztika, hogy a hónapban a forint jelentősen gyengült az euróhoz viszonyítva a nemzetközi gazdasági válság újabb hulláma miatt, ami az euróhitelesek fogyasztását nagymértékben, a frankhitelesek fogyasztását csak kisebb mértékben csökkentette.
Az NGM szerint a lakosság továbbra is óvatos és megtakarításait növeli, illetve hiteltartozásait próbálja mérsékelni, emiatt a fogyasztási hajlandóságuk egyelőre alacsonyabb.
Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője szerint a várakozásokhoz közeli mértékben nőttek a kiskereskedelmi eladások szeptemberben az előző évhez képest. Úgy vélte, hogy a  kiskereskedelmi forgalom stabilizálódása feltehetően a magánnyugdíj-pénztári hozamok kifizetésének köszönhető, megjegyezte ugyanakkor, hogy az első kilenc hónapban így is minimálisan visszaesett a forgalom.
Az elemző kiemelte, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma egy év alatt 1,5 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer kiskereskedelemé pedig 0,6 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Az egyes üzlettípusok forgalmának alakulása vegyes képet mutatott; tovább növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben, a könyv-, újság-, papíráru, és egyéb iparcikk- és az illatszerüzletekben.

Ezzel szemben jelentős mértékben csökkent – előző évi magasabb bázishoz képest – a textil-, ruházati és lábbeli üzletek; kisebb mértékben a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-üzletek és a gyógyszer és gyógyászati üzletek értékesítésének volumene.
Suppan Gergely szerint a növekvő reálbérek ellenére az augusztus-szeptemberben megfigyelt kisebb élénkülés csupán átmeneti lehet, mivel a romló fogyasztói bizalom, a drámai mértékben megugró törlesztőrészletek, valamint a lakosság óvatossági megtakarítási ezt ellensúlyozzák.
Úgy véli, hogy a jövő évi adóváltozások miatt 2012-ben folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom lassú mérséklődése. A következő hónapokban stagnálásra számít, egyes hónapokban marginális visszaesés, míg más hónapokban marginális növekedés lehet.
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek azt mondta: a “valóságos, nyers” adatok nézve kiderül, hogy tizedszázalékokkal ugyan, de szeptemberben az előző év szeptemberéhez képest nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Hozzátette: a válság ellenére, ha nehéz körülmények között is, de nagyságrendjét tekintve szinten maradt a fogyasztás, úgy, hogy az első háromnegyed évben 287 milliárd forinttal többet költöttünk, mint tavaly a hasonló időszakban.
A fogyasztást két fontos tényező húzta vissza, az egyik a devizahitelesek többletterhe, a másik pedig az élelmiszereket, a háztartási energiát és az üzemanyagokat sújtó, az átlagnál nagyobb infláció – hívta fel a figyelmet ezzel arra, hogy bár a fogyasztók ugyanannyi terméket vásároltak mint tavaly, de jóval több pénzt hagytak a pénztárakban.

Vámos György kiemelte: a háztartások erejét nagymértékben segítette az, hogy az új szja-rendszerben és a nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésével több pénz maradt a zsebekben. E két intézkedés nélkül visszaesett volna a fogyasztás – hívta fel a figyelmet.
Szerinte minden nehézség ellenére van remény arra, hogy a karácsonyi forgalom legalább akkora legyen mint a tavalyi. Ehhez az kell, hogy a kormány a devizahiteleseknek újabb ígéretet, segítséget nyújtson – vélekedett.

Hirdetés