Az ipari termelés volumene 3 százalékkal nőtt 2011 októberében

A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint a gépek, gépi berendezések gyártásának jó teljesítménye járult hozzá közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző év októberéhez viszonyított munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az év első tíz hónapjában a termelés 5,8 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index az előző hónaphoz képest októberben 0,9 százalékkal csökkent. A részletes adatok megegyeznek a december elején közölt előzetes mutatókkal. Az előző hónapokhoz hasonlóan tovább folytatódott a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 októberében a feldolgozóipar termelése 4 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 10,4 százalékkal nőtt. Az energiaipar kibocsátása 10,9 százalékkal csökkent, elsősorban az előző évinél enyhébb időjárás hatására.

2010 azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első tíz hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volu menbővülés Észak-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon, a legkisebb a Közép-Dunántúlon figyelhető meg.