Halászat helyett növekvő haltermelés

A tengerrel nem érintkező európai uniós tagállamok is részt vesznek a haltermelést szabályzó új rendelet kialakításában, amely a tengeri és az édesvízi halászatot illetve halgazdálkodást integrálja.

A kibővülő pénzügyi rendeletben összevonják a korábban külön szereplő pénzügyi forrásokat is. A Vidékfejlesztési Minisztériumban Simona Lupu, a Halászati és Tengerügyi Igazgatóság osztályvezetője tájékoztatta az uniós szempontokról a szakembereket – a tanácskozáson szinte mindenki megjelent, aki a honi halászati ágazatban számít.

A most érvényben lévő Európai Halászati Alapot (EHA) az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) nevű támogatási rendszer váltja 2014-től, az előkészületek gőzerővel folynak. Miután ugyanazon rendelet szabályozza a tengeri halászatot és az akvakultúrát, beleértve az édesvízi haltermelést is, a támogatásra szánt összegek is koncentrálódnak. Magyarországon csekély a halászat mértéke, ám nem is cél a túlhalászás, ami helyenként és fajonként már a tengerek biológiai sokféleségét is veszélyezteti. Az édesvízi – tavi és folyami –  haltermelés növelése a cél, amely az egészséges élelmiszer előállítást és fogyasztást is szolgálja.

Magyarországon a jelenleginél több hal termelésével újabb munkahelyeket teremthetnek, családi kis- és középvállalkozások alakulhatnak tavaink, folyóink, mesterséges vizeink mentén. A természetes vizek halállományának megőrzése segítheti a vidéki horgász- és gasztroturizmus fejlődését. A folyók, tavak haltelepítését jelenleg nem támogatja az EU. A vidékfejlesztési minisztérium  szeretné elérni, hogy a ritka vagy különösen értékes őshonos fajok telepítését támogassa a készülő ETHA.

Bardócz Tamás, a  tárca halászati osztályvezetője a tanácskozáson összefoglalta a honi ágazat jellemzőit. A hazai halgazdaságokban évente 20 ezer tonna halat tenyésztenek, nyolcvan százalékban a legkedveltebb halhúst adó pontyot. A tógazdaságok 24 ezer hektárnyi területet tesznek ki.
2014-től az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetne a környezetvédelemre, a marketingre és a munkahelyteremtésre. A rendelkezésre álló pénzügyi források elosztását még nem dolgozták ki. Az egyes részterületek szabályozását döntően befolyásolják az Európai Tanács nemzetközi tagságú munkacsoportjainak javaslatai.

(kormány.hu)

Hirdetés