Nemzetközi logisztikai együttműködést koordinál a HITA

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) nemzetközi logisztikai együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá 4 országbeli 9 partnerrel.

 

Az együttműködés az ADC (Adriatic-Danubian-Clustering) Adria-Duna vonal menti klaszter kialakítását elősegítő nemzetközi projekt keretében jött létre, amelynek fő célja határokon átívelő klaszterstratégia megalkotása 4 kiemelt ágazatban (logisztika, élelmiszer feldolgozás, fenntartható építészet, mechatronika), továbbá vállalkozásfejlesztési hálózatok és vállalkozások, valamint klaszterek közti együttműködések kialakítása.

A február 23-24-én zajló rendezvényen az együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával a partnerek elhatározták, hogy egy webplatformon rendszeresen közzéteszik szektorbeli rendezvényeiket, híreiket, és a jelenleg elérhető nemzetközi kooperációs lehetőségeket. Az együttműködést az Európai Unió a South-East Europe program keretében támogatja és a jövőben szabadon csatlakozhat hozzá minden érdeklődő fél.

Az eseményen közel 50 hazai és külföldi cég, klaszter és szervezet volt jelen a logisztikai ágazatból, amelyek üzleti és technológia transzfer célú együttműködésekkel kapcsolatos tárgyalásokat bonyolítottak le a helyszínen és közös pályázati lehetőségeket kerestek együttműködési céllal, valamint nemzetközi partnerkeresést folytattak le.

A logisztikai üzletember – és klasztertalálkozó helyszíne azért volt Budapest, mert az egész logisztikai ágazati munkacsoport tevékenységét a HITA koordinálta. A horvát, olasz, román és szlovén partnerekkel való együttműködés keretében:

1. Minden projektpartner saját országában regionális fókusz csoportot alakított ki az adott ágazati érdekképviseleti szervezetekkel, klaszterekkel, amely során felmérte, hogy milyen nemzetközi együttműködést várnak el a projekttől és pontosan mely alágazati szerinti tevékenységekre kívánnak összpontosítani.

2. A regionális fókusz csoportok munkamegbeszéléseit követően a projektpartnerek transznacionális logisztikai munkacsoport keretében osztották meg tapasztalataikat egymással.

3. A projekt lezárásaként, többszöri nemzeti és transznacionális szintű munkamegbeszélést követően nemzetközi üzletember találkozóra és klasztertalálkozóra került sor, amelyen kétoldalú tárgyalások keretében vehették fel a résztvevő országok érdekelt felei (érdekképviseleti szervezetek, vállalkozások, klaszterek) a kapcsolatot egymással.

A HITA magyarországi együttműködő partnerei voltak többek között: Magyar Logisztikai Egyesület, Közép-Európai Logisztikai Klaszter, Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége, Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság, Dél-alföldi Regionális Logisztikai és Gazdaságfejlesztési Egyesület. Külföldi együttműködő partnereink pedig romániai, horvátországi és szlovéniai KKV-k, klaszterek és üzletfejlesztési szervezetek.
(MTI)