Miért kerül fillérekbe a holland paradicsom?

Egyre nagyobb versenyhátrányban a magyar termelők. Több zöldségtermelő csökkenti kertészete méretét, vannak, akik fel is hagynak a munkával. Az elmaradt fejlesztések miatt egyre nagyobb versenyhátrányba kerülnek a magyar termelők.


 

35 százalékkal növekedtek idén a zöldségtermesztők költségei, ezért többen inkább visszaadják az őstermelői igazolványukat – hangzott el a Kossuth rádióban. Sokan csökkentik kertészetük méretét, és akadnak, akik abba is hagyják a munkát.

Román Istvánné és férje 33 éve foglalkozik fóliás zöldségtermesztéssel Kerecsenden. Paradicsomot, paprikát termesztenek. Amióta azonban megjelentek a külföldről behozott olcsó zöldségek, a költségeiket is alig fedezi, amit el tudnak adni. A három fóliasátorból egyet lebontanak, a kert végén mázsaszám rohad a komposztra dobott eladatlan zöldség.

Mindennek emelkedik az ára – a gázé, a vetőmagé, a növényvédő szereké – miközben csak áremelés nélkül vagy a korábbinál is kevesebbért tudják eladni a zöldséget – mondta termelő, hozzátéve: azért lehet Hollandiából fillérekért behozni a paradicsomot, mert ott „a gáz is fillérekbe kerül”, míg idehaza még a lakossági gázárnál is többet fizet, ha valaki így fűti a fóliasátrat. Elkeseredve megjegyezte, az őstermelő még munkanélkülire sem mehet el. Több zöldségtermelő csökkenti kertészete méretét, vannak, akik fel is hagynak a munkával – mondta a Kossuth Rádiónak Vágner Ákos, a Heves Megyei Agrárkamara titkára. Európában nő a termesztő területek, növényházak nagysága, és a Nyugaton végrehajtott technológiai fejlesztések miatt egyre nagyobb versenyhátrányba kerülnek a magyar termelők. Példaként említette, hogy Bécs környékén az összes primőr árut a bécsi fóliások állítják elő, a fejlesztések révén egy 7 hektáros fóliás területen 36 ember dolgozik egész évben. Az Észak-Afrikából érkező árudömpingre egyébként ők is panaszkodnak árlenyomó hatás miatt – tette hozzá.

(www.elelmiszer.hu)