KSH: áprilisban kismértékben emelkedtek az ipari termelői árak

 

Idén áprilisban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,3 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.


 

A tájékoztató szerint ezen belül nagyobb mértékben nőttek az árak a vegyi anyag, termék gyártása, a kohászat, fémfeldolgozás, a gumi-, műanyag- és építőanyagipar, valamint az egyéb feldolgozóipar és javítás ágazatokban. Árcsökkenést egyedül a járműgyártás területén tapasztalt a KSH.

A 2011. azonos időszakával összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok áprilisi belföldi értékesítését 7,1 százalékos áremelkedés jellemezte.

Ezen belül a legnagyobb mértékű, 22,9 százalékos emelkedést a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 12,7 százalékost a vegyi anyag, termék gyártásában, és 9,8 százalékost a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában mérte a KSH.

2011 áprilisához viszonyítva 5,2 százalékkal alacsonyabbak lettek az árak az egyéb feldolgozóipar és javításban, 4,0 százalékkal a gyógyszergyártásban, 1,4 százalékkal a textil- és bőriparban.

A többi feldolgozóipari ágazatban 2,1 és 4,4 százalék között nőttek az árak.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 7,0  százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbihoz képest.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai áprilisában az előző havihoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek, a 2011. áprilisinál pedig 7,1 százalékkal magasabbak voltak.

A KSH tájékoztatása szerint a forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,2, az amerikai dollárhoz képest 1,7 százalékkal, a 2011 áprilisában jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 11,4, a dollárhoz mérten 22,4 százalékkal gyengült.

(MTI – mti.hu)

Hirdetés