Elindul a beszerzési társulás a Balatonnál

Közös beszerzésre társulnak a Balatonnál a Balatoni Regionális TDM szervezet, a Streamline Kft. és a Chrome Kreatív Munkák Kft. közös kezdeményezésében. A Destour informatikai hátterére épülő online beszerzési rendszer pilot programja ezekben a hetekben indul. A kezdeményezéshez szálláshelyek és beszállítók csatlakozását is várják.


 

A programhoz első körben tíz szálloda jelentkezett, melyek kapacitása együttesen közel 1000 ágy. Ám minél nagyobb a volumen, annál kedvezőbbek az elérhető beszerzési árak is. Mint Semsei Sándor, a Chrome ügyvezetője elmondta, az osztrák Hogasthoz hasonlóan, azonban a hazai viszonyokra alakítva működik majd a rendszer. Első körben egy online felületen felmérik a szálláshelyek beszerzési igényeit, valamennyi részlegre kiterjedően, tehát nemcsak az élelmiszerre, alapanyagokra és tisztítószerekre vonatkozóan, hanem az irodai eszközökre, papírárukra, energiára is kiterjesztve. Ahol az igények a legnagyobbak, az adott termékekre online tendert írnak ki, amelyen elindulhatnak és licitálhatnak a beszállítók. Az ajánlatok közül aztán a társaság ki tudja választani a csatlakozott tagok számára árban és minőségben leginkább megfelelőt. 

A szállodák javaslatai alapján az első projektek villamos áram, mosodai szolgáltatás, mobiltelefon-költés, fűszeráru és vegyi áru közül kerülnek majd ki, ezeknek a területeknek a szerződései a következő szezont is lefedik. A szálláshelyek közvetlenül a beszállítókkal szerződnek egyfajta keretmegállapodás formájában, a csatlakozás számukra ingyenes, a társaság a megspórolt összegből kér százalékos részesedést. Becslések szerint a megtakarítás elérheti az 5-10 százalékot is.

Hirdetés

Eleinte a nagyobb, 50 szoba körüli méretű hotelek jelentkezését várják, hogy az igényeket megfelelően fel tudják mérni, de a későbbiekben a rendszer kiterjeszthető akár szobakiadókra, éttermekre is. A 2011-es összesített adatok begyűjtése folyamatban van, az első tendert a tervek szerint szeptemberben írják ki a beszállítók részére. Ha a kezdeményezés beválik, akár a többi régióban és más területeken is elindulhat hasonló rendszer. Ám jelentősége azon túl, hogy egyszerűsíti az adminisztrációt, és költséget takarít meg a csatlakozottaknak, abban is áll, hogy összefogásra sarkall egy-egy térséget vagy régiót, és újabb funkciót, illetve bevételi lehetőséget is teremt a térségi és régiós TDM-szervezeteknek, amelyek ebben a folyamatban koordinációs szerepet láthatnak el.

További információ a csatlakozni kívánó hotelek és beszállítók számra:

 

Nagy Attila projektvezető, +36-30/734-4874nagy.attila@streamline.hu