Ügyészségi vizsgálatot sürget a DK a Gripen-beszerzés miatt

A Demokratikus Koalíció (DK) azt várja az ügyészségtől, hogy indítson vizsgálatot a Gripen vadászgépek beszerzéséről szóló 2001-es döntéssel összefüggő korrupciógyanú miatt.


 

Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja, a Gyurcsány-kormány korábbi honvédelmi államtitkára keddi sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy a Profil című osztrák hetilap hétfőn arról írt: egy tanúvallomás szerint kenőpénzek kifizetéséről is szó volt a BAE Systems fegyverkonszern és kelet-európai tanácsadója, az osztrák Alfons Mensdorff-Pouilly megbeszélésén a 2000-es évek eleji vadászrepülő-beszerzések kapcsán.

A lap birtokába került feljegyzés szerint Mensdorff 2001 októberében egy megbeszélésen a brit konszern magas rangú munkatársai előtt ismertette a "valószínű számokat" arra az esetre, ha a Gripen vadászgépek beszerzése mellett dönt Ausztria, Magyarország és Csehország. Kalkulációja szerint Magyarországon összesen 180 millió schillinget kapott volna öt ember, a lap ugyanakkor megjegyezte: a tervezett kifizetések nem a lobbista kalkulációja szerinti összegben valósultak meg.

Hirdetés

Vadai Ágnes azzal a kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, tervezi-e hogy az új információk miatt vizsgálatot indít, ami szerinte hivatali kötelessége lenne. Emlékeztetett arra, hogy az ügyészség korábban alapos gyanú hiányában megtagadta a nyomozást az ügyben, amelyben a brit, a svéd és az osztrák hatóságok is vizsgálódtak.

"A legfőbb ügyész az elmúlt években sok-sok vizsgálatot indított olyan ügyekben, ahol láthatóan politikai motiváció volt. (…) Itt viszont egy több százmilliárdos beszerzésről beszélünk (…), nagyon remélem, hogy a legfőbb ügyész tekintetét nem homályosítja el az a tény, hogy ezt a szerződést 2001-ben, az Orbán-kormány ideje alatt kötötték" – mondta a DK-s politikus.

Azt is javasolta, hogy oldják fel annak a jelentésnek a titkosságát, amelyet az előző kormányzati ciklusban az általa vezetett bizottság készített, és amely bár a korrupciót nem vizsgálta, szabálytalanságokat állapított meg a Gripen-beszerzés körül.

(MTI – mti.hu)