Az energiahatékonyság a következő 20 évben is meghatározó lesz a vállalatok számára

A nagyobb energiahatékonyság az ipari vállalatok számára alapvető fontosságú, és a következő húsz évben is meghatározó szerepet fog játszani, a gyártók 77 százaléka szerint az energiahatékonyság a jövedelmezőséget meghatározó sikertényező lesz.

Az energetikai és automatizálási megoldásokat fejlesztő ABB-csoport finanszírozásával tavaly készített kutatás adatai szerint egyre több vállalat véli úgy, hogy az energiahatékonyság meghatározó eleme a fenntarthatóságért tett erőfeszítéseiknek. 

A két évvel korábbi 26 százalékkal szemben a válaszadók 35 százaléka szerint a fenntarthatóság kulcsfontosságú tényező, amely kihatással van az energiahatékonyságot növelő beruházásaikra is. 

A több mint 300 ipari felső vezető megkérdezésével végzett kutatásból az is kiderült: egyre több cég költ hatékony világításra, fűtésre és légkondicionálásra, miközben a gépekre és berendezésekre fordított beruházások volumene stagnál. 

A 2011-ben végzett felmérésben a válaszadók 40 százalékával szemben, a mostani felmérésben 39 százalékuk eszközölt olyan beruházást az elmúlt 3 évben, amelynek hatékonyabb berendezések beszerzése volt a célja.

A válaszadók 37 százaléka szerint az energiahatékonysági beruházást a nem megfelelő pénzügyi háttér gátolja, két éve még a válaszadók 42 százaléka volt ezen a véleményen.

Az EIU felmérése kiemeli: a két évvel korábbi állapothoz képest egyre több vállalat követi nyomon, méri és dokumentálja az energia felhasználását. Az energiahatékonyság egyre inkább az üzleti egységek vezetői, és az ilyen feladatokra kinevezett fenntarthatósági és energetikai vezetők felelőssége, ami nagyobb energia megtakarításokat eredményezhet. 

A 27 oldalas tanulmány összefoglalója szerint a szabályozás iparra gyakorolt nyomása a következő években tovább erősödik. A válaszadók 57 százaléka vélte úgy, hogy az energiahatékonysági szabályzás szigorú, korábban 40 százalékuk mondta ezt. Ennek ellenére a vezetők 64 százaléka azon az állásponton van, hogy a szabályozás inkább előny, mint teher. 

A hatékonyság növekedésének motorja a kutatás szerint olyan technológiák alkalmazása lehet, mint az intelligens, hálózatba kapcsolt szivattyúk és kompresszorok, továbbfejlesztett üzemi szoftverek és szoftveralkalmazások, vagy felhőalapú számítástechnikai alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az energiafelhasználás valós idejű modellezését és ellenőrzését.

Felmérést készítette a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) gazdaságkutató intézet.

(MTI – mti.hu, 2014.01.08.)