Szorosabb európai kapcsolatokra törekszik a Huawei

A világ egyik vezető informatikai és távközlési technológiai vállalata a kínai Huawei európai beszerzései 2013-ban elérték a 3,4 milliárd dollárt.

"Üzleti vezérelvünk Európában a kölcsönös előnyökkel járó (win-win) kapcsolatok kiépítése" – közölte Ken Hu, alelnök, ügyvezető igazgató a Világgazdasági Fórumon. 

A Huawei kulcsfontosságú kompetencia-központnak tekinti Európát. "Európai tevékenységünk kiépítése és a helyi partnerekkel folytatott együttműködés nagyban hozzájárult az egész konszern versenyképességének megerősítéséhez. Ugyanakkor az együttműködési kapcsolatoknak köszönhetően az európai távközlési ipar növekedése is lendületet vett, ami nagyban hozzájárult számos új munkahely létesüléséhez is" – mutatott rá az igazgató. 

A Huawei jelenleg 7700 alkalmazottat foglalkoztat Európában, két kutatási-fejlesztési központot tart fenn összesen 14 telephelyen, valamint hat szakértői központot működtet pénzügyi, marketing, szolgáltatási és más szakmai területeken. Az európai hálózati szolgáltatókkal, egyetemekkel, szakmai szervezetekkel műszaki előírások és szabványok kidolgozásában, kutatási-fejlesztési és beszerzési területeken kialakított együttműködés nem csak a Huawei európai, de globális ügyfeleinek is előnyére vált. 

A Huawei 2013-ban 3,4 milliárd dollár értékben vásárolt alkatrészeket, mérnöki és logisztikai szolgáltatásokat Európában és bízik benne, hogy együttműködési kapcsolatainak szorosabbra vonásával ez az összeg a jövőben tovább emelkedhet.

Az 1987-ben alapított kínai Huawei informatikai és távközlési berendezés gyártó és technológiai szolgáltató vállalat teljes egészében alkalmazottai tulajdonában van. A 150 ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalat 140 országban képviselteti magát és a Föld lakosságának egyharmadát szolgálja ki termékeivel és szolgáltatásaival.

A 2005 óta Magyarországon működő Huawei Technologies Hungary 2013-ig már több mint 200 millió dollárt fektetett be az országban és közvetlenül vagy közvetve mintegy 2 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A foglalkoztatottak száma az idén előre láthatólag több mint 2500-ra, 2015-ben pedig 3 ezerre emelkedik. A vállalat 2009-ben hozta létre European Supply Center (ESC) logisztikai központját, amit 2011-től jelentős mértékben bővített. Az ESC 2013-ban 1,5 milliárd dollár export-import forgalmat bonyolított. A magyarországi ESC lett a Huawei második legnagyobb logisztikai központja a világon és több mint 45 országot szolgál ki a térségben a konszern teljes termékpalettájával. Az ellátott országok száma 2015-re a tervek szerint 55-re bővül.

(MTI – mti.hu, 2014.01.23.)