Megalakult az MLBKT Beszerzési Tagozata

Az MLBKT elnökségének és a Beszerzési Vezetők Klubjának (az MLBKT tagozatának) közös kezdeményezésére alakult meg az MLBKT Beszerzési Tagozata 2014.04.15-én.

A tagozat vezetőségi tagjai: Gondáné Borbély Beatrix (Sanofi), Dr. Vörösmarty Gyöngyi (BCE), Kemendy Nándor (BVK), Sámson Gergely (Elmű) és Südy György (beszerzesitanacsadas.hu).

Hirdetés

Dr. Vörösmarty Gyöngyi nyitóbeszédében kifejtette, hogy elsősorban a beszerzésben dolgozó munkatársak számára biztosít a tagozat lehetőséget arra, hogy tartalmas szakmai eszmecserére és network létrehozására kerüljön sor. A tagozat megalapítása már egy régóta érő gondolat volt, egy olyan hosszútávon fenntartható fórumra volt szükség, ahol a beszerzési szakemberek találkozhatnak és kötetlenül beszélgethetnek egymással a Beszerzési Vezetők Klubjának szoros együttműködésével és támogatásával, melyről Kemendy Nándor biztosította az egybegyűlteket.

Az alapító ülést, Gondáné Borbély Beatrix színesítette előadásával, ki a Chinoin Zrt. Magyarország és Keleti Régió beruházásért és karbantartásért felelős beszerzési vezetője. A témája a harmonizált szállítóértékelés és annak kapcsolódása a lean folyamatokhoz volt, melyet számos gyakorlati példával is kiegészített. A téma folyamatosan aktuális a beszerzés területén, mivel komoly kockázatot jelent egy nem megfelelően kiválasztott szállító, akár egyszeri teljesítésről van szó, akár egy folyamatos kapcsolatról.

Fontos cél, hogy a beszállítók képesek legyenek a vállalat tevékenységéhez illeszkedni, ezért a követelményrendszernek való megfeleltetés is egy lényeges kérdés. A szállítóknak többek között ismernie kell a munkatársakat, folyamatokat, vállalati kultúrát, szabályokat, SLA-t, fejlesztési tervet. A Supplier Relationship Management a legnagyobb hozzáadott értéket jelentheti, ami végső soron a stratégiai beszerzés minőségétől függ. Rizikók kezelése az összes lehetséges területen, egyrészt a szállítók számának a csökkentésével is elérhető. SRM, aukciók alkalmazása, tendereztetés, TCO csak egy pár eszköz, mely a lean folyamatfejlesztéshez kapcsolható. Ahhoz, hogy a munkaidő jelentős részében a rutin feladatok helyett a stratégiai kérdésekkel tudjunk foglalkozni, meg kell teremteni azokat a feltételeket, melyek támogatni képesek a céljainkat. A szállítók számának a csökkentése egy folyamatos cél a Chinoin Zrt.-nél, amihez segítséget nyújt egy saját fejlesztésű országos szintű beszállítói értékelési folyamat. 4 fő szempont szerint felépülő pontozásos rendszerben a már meglévő szállítók kerülnek utóminősítésre. Ezt megelőzően a sourcing folyamat részeként az előminősítés zajlik le. Jellemzően a gyakori szállítókat érdemes értékelni, fejleszteni, oktatni. Ha van a cégnek saját kérdőívező rendszere, akkor az nyugodtan használható erre a célra is.

Az ülés második felét, Südy György, a Beszerzési Vezetők Klubájanak vezetőségi tagja vezette. Egy könnyed, vicces, de szakmai jellegű kérdezz-felelek játék keretén belül ismerkedhettek meg egymással az egybegyűltek. A kérdések között voltak poénos és voltak elgondolkodtató kérdések is, melyeket a résztvevőknek bele kellett építeniük a saját maguk bemutatásába. Jó hangulatban telt hát el az első alkalom. Ha a következő ülésen részt szeretne venni, akkor figyelje a beszerzes.hu híreit vagy a belépéshez látogasson el ide: http://mlbkt.hu/belepes/tagi-elonyok/