Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – 2014. július

Erősödő nyári ütem

 
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 56,7. 

A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték megegyezik a hosszú távú júliusi átlaggal (51,9), és felülmúlja az elmúlt három év júliusának átlagát (50,8).

A felmérésben vizsgált részindexek döntő része növekedett júniushoz képest.

A foglalkoztatottságindex értéke ismét 50,0 pont felett volt ebben a hónapban, és az idei értékek május kivételével növekedésre utalnak.

Történeti áttekintés

A Beszerzési Menedzser Index júliusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 56,7. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada júniushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizenkét hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2012. augusztus – 2013 júliusa között eltelt évhez képest. A 2014. július havi index 5,0 százalékponttal magasabb a júniusi értéknél (51,7). Július összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a júliusoké szintén). Az elmúlt három évben a júliusi átlag azonban 50,8 pont volt, és az idei érték a legmagasabb júliusi érték 1995 óta.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe növekedett júniusi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már kilencedik hónapja. A mostani érték átlag felettinak számít, az elmúlt 18 évben egyszer volt nagyobb az index értéke júliusban.

Az új rendelések indexe erősebben növekedett, és a mostani így a második legmagasabb júliusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így magasabb lett, és bőven meghaladja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A júliusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júniushoz képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabbérték 2010, 2011, 2012 és 2013 után. Az index értéke ötvenkilenc hónapból ötvenhatszor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek növekedni kezdtek, egy hónaposcsökkenés után ismét, de az ütem viszonylag gyenge. Az idei júliusi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján némileg átlag feletti, és a kilencedik legnagyobb júliusi.2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig öt hónapnál tart.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindigbővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe növekedett júniusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték jócskán felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb júliusi adat. A beszerzett mennyiség hetedszer növekedett az idei év folyamán.

A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedési üteme változatlan maradt válaszadóink jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötvenhárom hónapban csak egy alkalommal csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legalacsonyabb júliusi.

A késztermékkészletek szintje júliusban magasabb lett. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a harmadik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. A tavalyi évben csak háromszor nőtt az index értéke, először februárban, míg idén eddig az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett júniushoz képest, és az április havi szűkülés után harmadszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke szintén növekedett az előző hónaphoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, most már zsinórban tizennegyedik hónapja.

Ebben a hónapban fémek, sajt és vaj kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiányt polietilén regranulátum, zöldbab, tök, nyárfarönk és alumínium esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink az energiaköltségek esetében.

 

Információk és módszertan
 
Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából az EU VIP Consulting Kft. végzi. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.