Természetes fényen alapuló világítási rendszert fejlesztenek

Természetes és mesterséges fény ötvözésén alapuló világítási rendszer fejlesztésén dolgozik egy háromtagú konzorcium közel 400 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében.

A szervezet 295 millió forint európai uniós támogatást nyert el az innovatív termék kifejlesztéséhez – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A Pé-me Kft., a Monet 2000 Kft. és a Magyar Fejlesztési Intézet Nonprofit Zrt. projektjének célja olyan hibrid napenergia-hasznosító berendezés, mely a napsugárzás lehető legtöbb energiáját felhasználja, a világítási rendszer pedig alkalmazkodik az időjáráshoz.

A konzorcium ismertetése szerint a Natil elnevezésű rendszer hőenergiát és elektromos áramot állít elő, illetve a napfényt használja fel a belső terek megvilágítására úgy, hogy a lámpatest napsütéses időben természetes fényt, borús időben pedig a napelemeknek köszönhetően mesterséges fényt ad. Az egyenletes fényerőt egy intelligens vezérlő biztosítja, amely egyensúlyban tartja a természetes és mesterséges fény arányát. A napfényt egy központosított parabolatükrös rendszerrel tervezik begyűjteni.

A több mint kétéves projekt keretében a konzorciumi partnerek párhuzamosan végeznek kutatást a fénykoncentráció, a mesterséges és természetes világítás, illetve a hő és az áram hasznosítása terén. A berendezéshez szükséges gyártósor és a gyártási folyamat tervezése már befejeződött, a prototípus félkész állapotban van – mondta Péri László, a konzorcium vezetője az MTI-nek, hozzátéve, hogy a mintadarab 2015 tavaszára készül el.

A rendszert moduláris felépítésben fejlesztik, a berendezést családi házakban, irodákban használhatják fel – írták a projekt ismertetőjében. A hibrid világítási rendszer a fejlesztők szerint az energiaköltség 55-70 százalékát takaríthatja meg.

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.