A világ vezető e-beszerzési megoldásszállítói 2014-ben

A Forrester Research 11 meghatározó e-beszerzési megoldást értékelt 69 szempont alapján, a 2014. II. negyedévi "The Forrester Wave™: eProcurement" című független jelentésében.

A következő megoldásokat értékelték: Basware, Capgemini IBX, Coupa, Ivalua, Oracle (E-Business Suite [EBS], Fusion, and PeopleSoft), SAP (Ariba és SRM), SciQuest, és Verian.

A jelentés letöltése után bővebb információt talál arról, hogy az egyes cégek megoldásai miben különböznek egymástól, mik az erősségeik, gyengességeik, mindezt a Forrester Research által felállított szempontrendszer alapján.

R2P vagy P2P folyamatok fejlesztési projektjénél a támogató rendszereknek is komoly szerepük van. Számos megoldás közül válogathatnak a cégek, ez a tanulmány a beszerzési vezetők, beszerzők munkáját hivatott támogatni.

Többek között arról olvashat a tanulmányban, hogy ezeknek a rendszereknek mi a lényege, miért is fontosak, kiknek a munkáját segítik leginkább és, hogy ezáltal milyen előnyökre tud szert tenni egy vállalat.

A közelmúltban lefolytatott kutatások, felhasználók véleményei, vállalati és szakértői interjúk alapján létrehozott átfogó értékelési szempontok közé tartozott többek között a használhatósági jellemzők, flexibilitás, automatizálás, termékstratégia, ügyfél-elégedettség, technológia és a piaci részesedés.

Az értékelt rendszerek közti legnagyobb különbségek az egyes modulok, funkciók usability szintjén mutatkoznak meg. Ez volt az egyik kritikus megkülönböztető szempont az ügyfélközpontúság és a vállalat, B2B e-kereskedelemmel kapcsolatos víziója mellett.

3 megoldásnak tulajdonítottak vezető szerepet ezen a piacon:

A Coupa vezető szerepét elsősorban annak tulajdonították, hogy az ügyfélközpontú szervezetek közül a legkimagaslóbb, a legrugalmasabban kezelhető termékkel a világon. Kisebb, mint az Ariba vagy a Basware, de folyamatosan növekszik. Erős ügyfél siker iránti elkötelezettségük határozza meg a termékük és szolgáltatásaik színvonalát. A kutatásban megkérdezett ügyfelek dícsérték a rendszer felhasználóbarát felületét és a konfigurálhatóságát. Az adminisztrátorok informatikai képzettség nélkül percek alatt létrehozhatnak űrlapokat, kérdőíveket, jóváhagyási folyamatokat, katalógusokat, különböző típusú mezőket, mely a legtöbb termék esetében napokat, vagy akár heteket is igénybe venne, nem beszélve a plusz költségekről.

 

A Basware kiemelkedő teljesítménye a szállítói számlakezelés automatizálásában rejlik. Az Alusta e-beszerzési platformja képes az összes típusú szállítói számla fogadására, érvényesítésére, feldolgozására, melynek köszönhetően a vezető megoldások közé jutott, és az egyik legnagyobb független e-beszerzési megoldásszállítóvá vált. Másik erőssége a nagy számú, aktív szállítókkal rendelkező közössége, mely közvetlenül a Basware Commerce Network-ön keresztül érhető el, de együttműködik 170 egyéb hálózattal is.

Az Ariba rendelkezik a legszélesebb e-beszerzési adottságokkal és a legnagyobb szállítói hálózattal. Az Ariba egy kiforrott megoldás, a 2007-es és 2011-es Forrester jelentésben is már egy vezető termék szerepét töltötte be. Erősségei magukba foglalják a fejlett funkcionalitást az összes területen, és az integrációt az Ariba más jellegű megoldásaival (szerződés és szállító menedzsment). A rendszer gyengébben teljesítő funkciói közé sorolható az okos űrlapok és folyamatok kissé nehézkes létrehozása, kialakítása. Az SAP 2012-ben, közel 4,3 milliárd dollárért vásárolta fel az Aribát, melynek köszönhetően a technológiai fejlődés egy magasabb szintre lépett, valamint az értékesítési tevékenységük is kiszélesedett.

A jelentésben nem csak a fenti megoldásokról esik szó, még másik 8 erős szereplő rendszere is bemutatásra, értékelésre kerül.

Egy regisztrációért cserébe a Coupa és a Basware oldaláról egyaránt letölthető a teljes jelentés.

Coupa >> http://get.coupa.com/forrester_wave.html

Basware >> http://www.basware.com/knowledge-center/research-forrester-wave-eprocurement