Hogyan csökkentsük kiadásainkat a felhőben? 5. rész

A felesleges kiadások legnagyobb részét a be nem vezetett vagy sikertelenül telepített szoftverek képezik.

 
Best Practice 5: Használja ki az SaaS előnyeit!
 

Akár még az EURO-ban hat számjegyű áron vásárolt megoldások sem mindig váltják be a hozzájuk fűzött nagy reményeket, nem mindig teljesítik a hozzájuk fűzött ígéreteket, emellett költségesek, munkaigényesek, és hónapokba telik a teljes telepítésük. Az SaaS megoldások egy olyan alternatívát jelentenek, amelyek szintén biztosítják az erőteljes, alkalmazásokban gazdag megoldást, mind a folyamatok idő- és költségtényezői szempontjából, mind pedig azon források szempontjából, amelyek szükségesek a kívánt alkalmazások menedzseléséhez. 

 

Mérlegelje a tulajdonlás és az időtényező értékét!

Nyílt titok, hogy a vállalatok többségében az informatikusok eléggé túlterheltek. Nem szokatlan az sem, hogy az IT részleg a büdzséje 70, vagy 80 százalékát arra költi, hogy megpróbálja a rendszert fenntartani és működtetni. Ez azért van így, mert az IT részlegek erőforrásait annyira leterhelik a gyakorlati felelősségek, hogy alig marad idő a potenciális stratégiai előnyök kiaknázására.

Ebben a környezetben, még a magas szintű IT-val rendelkező, tőkeerős vállalatoknál is előfordul, hogy túlbecsülik az IT erőforrásokat, és alulbecsülik az új projektek beindításához és működtetéséhez szükséges időt, és szintén alábecsülik a projekt megvalósításához szükséges pénzbeli és időbeli szükségleteket.

Manapság, ahogy a kulcsrakész megoldások egyre nagyobb teret nyernek a piacon, sok vállalat mégis elköveti azt a hibát, hogy gyorsan félresöprik ezeket a lehetőségeket, és még arra sem szánnak időt, hogy egyáltalán megfontolják azokat. Ez néha, az idejétmúlt IT alapelveknek köszönhető, mint például a kulcsrakész ajánlatokkal összefüggő potenciális megtakarítások, vagy az IT biztonság iránti bizalmatlanság kérdései.

Ez néha az idejétmúlt IT alapelveknek köszönhető, mint például a kulcsrakész ajánlatokkal összefüggő potenciális megtakarítások, vagy az IT biztonság iránti bizalmatlanság kérdései.

 

Fókuszáljon a stratégiai előnyökre a műveleti erőforrásigényekkel szemben!

A felhő alapú számítástechnika előnyeit nehéz figyelmen kívül hagyni. Átlagosan az SaaS telepítések 50% és 90% közötti mértékben gyorsabbak, mint a dobozos alternatívák. A tulajdonlás költsége az installációt igénylő szoftverek árának csak egyötödébe, vagy akár csak egytizedébe kerül. A felhő alapú számítástechnikát alkalmazó vállalatok az alábbi előnyöket élvezik:

  • Alacsonyabb induló kiadások – nincs hatalmas kezdő szoftvervásárlási kiadás, nem kell hardware-t venni és installálni, nincs szükség middleware-re (operatív adatközpont), és adatbázisokra sem
  • Alacsonyabb üzemeltetési költségek – ugyanis nincs infrastruktúra, amit üzemeltetni, vagy fejleszteni kellene, és sokkal kevesebb az üzemszünet
  • Gyorsabb eredmények – a vállalatok általában az installált szoftverek által okozott időbeli korlátokkal küzdenek
  • Azonnali és automatikus frissítések – a vállalatok azonnal a legújabb frissítéseket tudják használni

Egyik oldalról adottak ezek az előnyök, másik oldalról viszont az IT kapacitás hiánya arra, hogy stratégiailag hasznosabb IT tevékenységet tudjanak végezni. A vállalatoknak ezért kell komolyan meggondolniuk a felhő alapú számítástechnikában rejlő adottságokat.

 
Összegzés
 

A felhő alapú számítástechnikát csak a saját felelősségére mellőzze. A változás nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, de meg fog történni. A kategóriájában a felhő alapú megoldások használata olcsóbb, kisebb költséggel jár és kevésbé kockázatos, mint a komplex, forrás-igényes, régi technológián alapuló (dobozos) alkalmazások, vagy az egy felhasználós, előfizetéses, hostolt fejlesztések. A költésmenedzsment egy olyan szegmens, mely híján van az innovációnak, és gyakorlatilag ideális az olyan felhő alapú megoldások számára, mint a Coupa. A böngészőn keresztül elérhető felhasználóbarát felhő alapú alkalmazások az egyetlen megoldást jelentik arra, hogy elkerülje az ellenőrizhetetlen és követhetetlen költéseket, különösen akkor, amikor a felhasználók zöme olyan alkalmi felhasználó, akiknek ritkán kell belépniük és használniuk a rendszert.

Egyszóval: cselekedjen! Alapozza meg a sikert! A felhő alapú megoldások sokkal kevésbé forrás-igényesek, és szinte semmibe sem kerül elkezdeni használni őket, szóval aknázza ki az előnyeit és így lépésről lépésre közelebb kerül saját költésmenedzsmentje bevezetéséhez. Próbálja ki a programot és határozza meg a felhő alapon történő működés értékét. Még akkor is, ha úgy dönt, hogy nem halad tovább ezen az úton, meg tudja határozni a felhőbe történő váltás konkrét hasznát, értékét, és jobb esélyeket és pozíciót biztosít magának egy jövőbeli váltáshoz.

A megfelelő dolgokra fókuszáljon először. A költésmenedzsment kezdeményezések legnagyobb kihívása a munkavállalók költései és alkalmazkodása, ami nélkül nem tudja növelni az ellenőrzött kiadások mértékét. Szóval, az igény oldaláról kezdje a megközelítést, az alkalmazkodást pedig a felhasználói élményen keresztül generálja, ez így könnyebb és személyre szabottabb minden érintettnek, legyen az igénylő, jóváhagyó, részlegvezető, vagy bárki más a folyamatban.

Most, hogy a vásárlásai már felhasználói alapon működnek, hasznosítsa a munkavállalói kollektív tudását egy szervezett, tömeg általi megtakarítás elérésére, különösen azoknál az ad-hoc beszerzéseknél, ahol nincs szerződés, vagy amelyek egyenként túl kis értékűek ahhoz, hogy a beszerzési szervezet figyelmét felkeltsék.

Ne hagyja abba az értékesítést! A megtakarított fillér azonnal egy megkeresett fillér is, ami a profitot növeli. Mielőtt az olyan felhő alapú költésmenedzselő megoldások, mint a Coupa, megjelentek volna, nehéz volt bizonyítani a megtakarítási programok financiális tényezőit. Ahhoz, hogy hozzájussunk a tranzakciós adatokhoz, amik bizonyíthatnák a megtakarításokat, ETL folyamatokra van szükség, hogy kinyerjék az adatokat a BI alkalmazásokból. És ha még rendelkezik is ezekkel az adatokkal, azok teljesen befelé irányulnak, és semmilyen módon nem érzékeltetik, hogy Önök hogyan teljesítenek egy nagyobb piac versenytársaihoz viszonyítva. Szóval, hagyja a felméréseket és viszonyítson valós piaci tranzakciós adatokhoz. Adjon a menedzsereinek valós idejű rálátást és információkat, így ők megalapozott, információkon alapuló költési döntéseket tudnak hozni, még mielőtt késő lenne.

És végül: húzzon hasznot a felhőben a kiadási megtakarításaiból. Nem egy RO vagy TCO modell alapján történő kalkulációra gondolunk, ami igazolja a beszerzést (bár ezek is fontosak). Használja a felhő alapú költésmenedzsment előnyét arra, hogy realizálja az azonnali megtakarításokat, amiket a szoftvertámogatáson, – karbantartáson, vagy frissítési díjakon- vagy akár licenc-eken tud elérni, amit egyébként ki kellene fizetnie az adott kereskedőnek. Gondoljon bele, mennyire örülne a beszerzési vezető, ha meg tudna szabadulni ezektől a kiadásoktól.

Ezzel elérkeztünk cikksorozatunk végéhez, reméljük, hogy hasznos információkat sikerült átadnunk a tisztelt Olvasónak!

 
A Coupa-ról egy pár szóban
 

A Coupa a felhő alapú költésmenedzsment megoldások vezető szállítója. Olyan megoldásoké, amelyek kontrollálják és korszerűsítik a beszerzési és kiadási menedzsmentet a világ legnagyobb vállalatai körében is. A Coupa E-beszerzése egy felhasználóbarát, könnyen telepíthető és megfizethető megoldást kínál a beszerzési igénylésekre, a megrendelésekre, az ajánlatkérési folyamatra, a leltárra és a könyvelésre, és mindehhez nem kell hardware-t vásárolni, vagy szoftver licencet fizetni. A beszerzés területén mély tudással rendelkezve, az SaaS alkalmazások kategória legjobbjaként, a beszállítók több százezres hálózatát kezelve, és egy gyorsan növekvő ügyfélkörrel a Coupa biztosítja Önnek az okosabb költési gyakorlatot, mely lehetővé teszi a vállalatoknak azt, hogy gyorsan tudjanak megtakarításokat elérni.

A Streamline Beszerzési Kft. büszke arra, hogy a Coupa kizárólagos tanácsadója és viszonteladója Magyarországon, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Szlovákiában és Szlovéniában.

 

További információért keresse fel az alábbi weboldalakat:

http://www.coupa.com/solutions/spend-management-solutions

http://www.streamline.hu/hu/coupa