Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – 2014. december

Szokásos decemberi lassulás

 
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 50,7. 

A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú decemberi átlagnál (52,5), és felülmúlja az elmúlt három év decemberének átlagát (50,0).

A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent novemberhez képest.

A foglalkoztatottságindex értéke ismét 50,0 pont felett volt ebben a hónapban, és az idei értékek május kivételével növekedésre utalnak.

Történeti áttekintés

A Beszerzési Menedzser Index december

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 50,7. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada novemberhez képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizenhetedik hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2013. január – 2013 decembere között eltelt évhez képest. A 2014. december havi index 4,3 százalékponttal alacsonyabb a novemberi értéknél (55,0). December összességében az átlagosnál erősebb hónap volt a korábbi években. Az elmúlt három évben a decemberi átlag azonban 50,0 pont volt.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és tizenhárom havi bővülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi első hónapja. A mostani érték átlag alattinak számít, az elmúlt 18 évben egyszer volt kisebb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani így a tizenegyedik legmagasabb decemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya azonban magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A decemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem némileg lassult. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 2010 és 2012 után. Az index értéke hatvannégy hónapból hatvanegyszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek, egy hónapos csökkenés után ismét, de az ütem gyengébb lett. Az idei decemberi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag feletti, és a nyolcadik legnagyobb decemberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi érték a harmadik legmagasabb decemberi 1995 óta.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a nyolcadik legalacsonyabb decemberi adat. A beszerzett mennyiség tizenkettedszer növekedett az idei év folyamán.

A beszerzési árak esetében az árak növekedési üteme gyengült válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötvennyolc hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb decemberi.

A késztermékkészletek szintje decemberben alacsonyabb lett. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és az ötödik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Idén eddig az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy az utolsó hónapban ismét csökkenést jelezzen.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, és három havi bővülés után először jelzi az import mennyiségének újbóli csökkenését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alá került. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, zsinórban tizennyolc hónapos bővülés szakadt meg.

Ebben a hónapban nyomdaipari festék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiányt nem jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink élőállat, lágyító (DINP, DOTP) és PVC esetében.

 

Információk és módszertan
 
Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából a MATYUSZ-REC Kft. végzi. A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.