A tárgyalópartner szemében az vagy, amit mutatsz!

Cégvezetők sokasága akarja megtanulni, hogy milyen szituációban mit mondjon és mit ne. Hogyan fejezze ki magát, mikor, milyen időzítéssel ejtsen ki szavakat a száján.

Sokan elfelejtik azonban, hogy a kommunikáció nem csak szavakból áll. Ha most magadra ismertél, ez a cikk neked szól!

1. Az vagy, amit mutatsz!

Nem elég, ha azt mondod, hogy érdekel a tárgyalópartner mondandója. Ha közben a telefonodat babrálod, a tegnapi partin jár az eszed, vagy laptopod kijelzőjét nézed és épp a tegnap meg nem válaszolt e-aileket bogarászod, ne várd, hogy elhiggyék, amiit mondasz.

Ja, ha azt hiszed, hogy ez például a telefonos megbeszélések alkalmával úgysem látszik, hiszen nem szemtől szemben ülsz a partnerrel, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak! Ugyanúgy, ahogy a pozitív hozzáállás, a mosolygás átszűrődik a telefonvonalon, a fenti szituációkat is pontosan veszi a partner. Persze lehet, hogy nem teszi szóvá, de a megbeszélés eredményén látszani fog. 
Ezek azok a szituáció, amikor ne érted, miért nem működik a korábban jól bevált előre megtervezett marketing szöveg. 

Ha érdekkel a partner mondandója, figyelj oda. Ne csinálj közben mást, ne akard a „rendelkezésre álló időt” még hasznosabban kitölteni. Ott és akkor az a feladat, hogy minden idegszáladdal figyelj és rögzítsd a bejövő információkat. Ezek az információk azért is hasznosak, mert ehhez kapcsolódóan beépítheted őket a mondanivalódba.

2. Mire figyelj mindenképpen?

Mimika

Az arcmozgató izmaink rengeteg érzelmet kifejezhetnek, sokszor úgy is, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogy árulkodó nyomokat hagyunk. Időnként nem árt gyakorolni tükör előtt. 

A legárulkodóbb elem a tekintet. Ha láttál már csillogó szemű gyereket, aki rád figyelt, amint épp valamit magyarázol, tudod, miről beszélek.

Ha ezt az érdeklődést nem látod a partner szemében jobb, ha megszólal a vészcsengő!

Kézmozdulatok

Vannak tudatosan alkalmazott kézjelek, mint például a győzelem vagy az egyetértés jele. A rossz hír viszont, hogy vannak jelek, melyeket tudat alatt alkalmazunk.

 

Mik ezek? Szeretnél többet tudni a témáról? Kattints ide!

 

Németh Eszter
Beszerzésfejlesztési tanácsadó

 

- H I R D E T É S -