BVK15 – III. Innovatív workshop – Beszámoló 3. része

Műszaki beszerzések a szolgáltató szektorban

Az FM beszerzés különlegességei

Giltán Tivadar, Allianz Hungária Zrt., beszerzési és üzemeltetési igazgató

Az FM beszerzés nagyon sok elemében különbözik az egyéb beszerzésektől, többek között azért is, mert 90%-ban valamilyen, az emberek által nyújtott tevékenységet kell értékelnie és megvásárolnia a beszerzőnek. Nagyon széles szakmai területet ölel át. Giltán Tivadar előadása az alábbi kérdésekre adott választ: Milyen beszerzőre van szükség? Milyen eszközök segíthetik az FM beszerző munkáját? Milyen speciális SLA elemeket érdemes beépíteni szerződésbe?

Milyen beszerzőre van szükség FM területen? Fontos, hogy legyen műszaki főiskolai/egyetemi végzettsége. Építő, építészmérnöki végzettség pedig előnyt jelent

Tárgyalóképes angol vagy más idegen nyelvtudás is fontos értelemszerűen, valamint beszerzési vagy sales területen szerzett minimum 3 éves tapasztalat csak javítja a jelentkező esélyeit. Miért is érdemes bevonni a beszerzést ebbe a tevékenységbe? Többek között azért, mert egységes fellépéssel és professzionális érdekképviselettel kedvezőbb kondíciók érhetők el, így jobb átláthatóság és erősebb kontroll mellett, nő a hatékonyság, csökkenek a tranzakciós költségek, melyek nagyobb megtakarítást eredményeznek.

Milyen eszközök segíthetik az FM beszerző munkáját? Az e-beszerzés különböző eszközei hatékonyan képesek támogatni az FM beszerzést is.

Fordított aukciót FM szolgáltatások beszerzésére is lehet használni, de csak miután egy alapos, minden részletre kitérő specifikációt hoztunk létre. Belső on-line katalógusokat is lehet használni a napi adminisztráció csökkentésére. Például higiénia, irodaszerek, catering, takarítás.

Milyen speciális SLA elemeket érdemes beépíteni szerződésbe?

Feladat pontos meghatározásán és az áron túl, a határidők kitűzését és az fizetési feltételeket. Ez eddig egyértelmű lehet mindenkinek, viszont még gondolni kell a menet közben felmerülő feladatok kezelésére és a felellőségek meghatározására is. Túlszámlázás tiltásán túl a kötbér rendszer és a garancia rendszer is beépíthető a szerződésbe.

Facility beruházások beszerzése beszállítói szemmel

Ruzsinszki Tibor, Strabag-PFS, FM igazgató

A 12 milliárd Ft éves forgalmú Strabag Property and Facility Services Zrt. FM igazgatója ajánlatadói oldalról mutatta be a facility beruházási tenderek sajátosságait és osztotta meg általános tapasztalatait velünk.

Számos, különböző típusú tenderrel találkozott már Ruzsinszki Tibor, ki a jól menedzselt és szakmailag is kiváló pályázatokat tartja a kedvenceinek, ahol a beszerzés és a műszaki tartalom egyensúlyban van. Viszont mindenhol, minden területen akadnak ellenpéldák. A vicces jelzőkkel ellátott kivételek hallatán sokan felnevettek, mivel teljesen életszerűek voltak a példák. Csak, hogy egy párat említsek, ide tartozott a „nem tudjuk, mit akarunk” tenderek, a „megvan a befutó, de a tender előírás” tenderek, a „soha nem foglalkoztam FM-mel, de szakértő vagyok” tenderek.

Vajon akkor, mit is jelent a „minőségi tender”? Röviden egy világos koncepcióval ellátott, részletes szakmai leírás tervekkel és dokumentumokkal, ahol számon kérhető és teljesíthető SLA és KPI rendszer mellett, a főbb szerződéses tételek is szerepelnek.

E-beszerzési tender és fordított aukció ma már kéz a kézben jár, így arról is hallhattunk egy pár szót, hogy miért is tartja jó dolognak és kevésbé jónak, egy ajánlatadó a versenyeztetést. Például azért jó, mert a teljes transzparencia mellett, nagyobb az esélyegyenlőség, viszont a többlet szolgáltatás elértéktelenedik és a minőség gyakran háttérbe szorul. Több gyakorlati példa is bemutatásra került, az előadás végén pedig azt javasolta Ruzsinszki Tibor minden beszerzőnek, hogy éljenek az innovatív beszerzési megoldásokkal a digitális világ előnyeinek kihasználásával. Nagyobb nyitottság mellett, több beszállítót érnek el és így az árak is jobbak lesznek.

Köszönjük, hogy végigolvasta a beszámolót, reméljük, hogy egy pár hasznos tippet sikerült átadnunk és, hogy jövőre már Önnel is találkozhatunk a BVK 2016 rendezvényen!

Képek forrása: MLBKT Facebook oldala