Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – 2015. november

Továbbra is kedvező adatok

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 56,2.

A korábbi novemberekkel összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú novemberi átlagnál (52,0), és az elmúlt három év átlagánál (53,3).

A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent októberhez képest.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban, de az elmúlt egy év értékei április, és szeptember kivételével növekedésre utalnak.

Történeti áttekintés

A Beszerzési Menedzser Index november

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 56,2. Ez alapján a válaszadók októberhez képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. 2013 áprilisától 2013 augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban huszonnyolcadik hónapja tart már a bővülés. A 2015. november havi index 0,8 százalékponttal magasabb az októberi (55,4) értéknél, és az idei évben az eddigi legnagyobb érték. November összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a novembereké szintén). Az elmúlt három évben a novemberi átlag e feletti, 53,3 pont volt.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt októberi értékéhez képest, és két havi szűkülés után a termelt mennyiség növekedését jelzi harmadik hónapja. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 20 évben kétszer volt magasabb az index értéke novemberben.

Az új rendelések indexe némileg emelkedett, és a mostani így a legmagasabb novemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és messze felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A novemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett októberhez képest, és ennek üteme némileg erősödött. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a hatodik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.

A vásárolt készletek egy hónap szűkülés után első hónapja bővülnek. Az idei novemberi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a kilencedik legkisebb novemberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig hét hónapnál járunk.

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan visszaesést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak a 2014. májusi és az idei áprilisi és szeptemberi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték újból csökkenésre utal. Értéke alacsonyabb lett októberhez képest, és a kilencedik legmagasabb novemberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredménye

A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, és további árcsökkenést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak négy hónap növekedés után negyedik hónapja lesznek alacsonyabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legkisebb novemberi.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és az ötödik legmagasabb novemberi adat. A beszerzett mennyiség két hónapig csökkent, július-augusztusban, mielőtt megszakadt a jelenség, és újból bővülést tapasztalunk.

A késztermékkészletek szintje novemberben alacsonyabb lett. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a negyedik legkisebb 1995 óta. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. Idén eddig öt alkalommal jelzett bővülést az index.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent októberhez képest, de két havi szűkülés után harmadszor jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt. Az elmúlt egy évben 2014 decembere és 2015 július-augusztus kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már három hónapja tart.

Ebben a hónapban glutén esetén jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt glutén, műanyag alapanyag és tölgy fűrészáru kapcsán. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink betonacél és élőállat esetében.

Információk és módszertan

Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából a MATYUSZ-REC Kft. végzi. A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.

Hirdetés