Robog az EKÁER gépezet, nőtt az ellenőrzések száma

Januárban a tavalyi átlaghoz képest több mint 8 százalékkal nőtt a közúti ellenőrzések száma, a rendszer csak idén majd 2,5 milliárd forintot hozott a költségvetésnek

A szaktárca a Magyar Nemzet cikkére reagált, amely szerint január első felében gyakorlatilag leállt az ekáer. Az újság keddi számában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) belső ügyeit jól ismerő forrásaira hivatkozva azt írta, a leállás oka, hogy az alkalmazottak a hatóságot érintő átszervezések miatt nem tudtak foglalkozni az ellenőrzéshez kapcsolódó feladatokkal. Az újságnak nyilatkozó több fuvarozó is egybehangzóan azt állította, heteken keresztül nem találkoztak ellenőrzéssel.

Az NGM szerint a Magyar Nemzet valótlant állított. Az ekáer folyamatosan működik, a rendszer sikere megkérdőjelezhetetlen. A közúti ellenőrzések száma januárban jócskán meghaladta a tavalyi átlagot, míg 2015-ben átlagosan havonta 5437, 2016 januárjában 5900 közúti ellenőrzést végzett az adóhivatal.

A szaktárca közleménye szerint az eredményességet a nemzetközi érdeklődésen, a tisztességes vállalkozások pozitív visszajelzésén kívül a statisztika is alátámasztja. Év elejétől március 18-ig már 2,5 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel az adóhivatal. Az ekáer nélkül ez az összeg soha nem folyt volna be az államkasszába. Az eddig eltelt 2 és fél hónapban mintegy 46 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a NAV.

(MTI – mti.hu, 2016.03.29.)